Solen skiner ner på den frusna Umeälven och Hotell Lappland och Korpberget tornar upp sig när man kommer via E12 från Umeå. Inne i lobbyn sitter hotellchefen Katarina Lindahl redo med kaffe.
– Älven var inte frusen när jag kom hit första gången, då åkte jag med Stefan Karlsson förbi rödljusen i augusti och solen blänkte på älven, på andra sidan såg jag hotellet. Jag tänkte direkt att jag kommit hem, säger Katarina Lindahl.
Året var 2020 och pandemin härjade, ägarna Patrik Attini och Stefan Karlsson behövde en ny hotellchef då den tidigare delägaren/hotellchefen Mattias Forsgren ville gå vidare.
– Jag sommarjobbade på Hotell Gamla Teatern i Östersund under sommaren och visste inte riktigt vad jag ville göra. Jag frågade..., börjar hon säga, men avbryter sig själv: Ursäkta jag måste ta det här.
Det är ett av många samtal som kommer in under vår intervju, att vara hotellchef visar sig vara ett intensivt jobb. Det är frågor om konferenser, tips om spännande kockar och problem som måste lösas. Beslutsvägarna är korta på Hotell Lappland och Katarina Lindahl vill vara med i det mesta.
– Jag har lärt mig delegera en del, men jag gillar fortfarande att vara med på detaljnivå.
Hur tar personalen det, kan det upplevas som att du detaljstyr?
– Jag tycker ändå att jag är lyhörd, jag lägger ansvar på mina ledare och jag gillar att se att de växer. Men jag är ofta och ställer frågor och intresserar mig, jag har inte hört klagomål.
Men hur hinner du vara med i alla beslut när ni har så många projekt i gång?
– Jag gillar att jobba, det är verkligen en livsstil. Jag jobbar hela tiden och jag trivs jättebra med det.
Med en kaffeklunk så är vi tillbaka i Östersund och sommarjobbet på Gamla Teatern. Efter sommarjobbet frågade Katarina chefen Stefan Karlsson, som hon kände sen tidigare, om han hade några spännande projekt hon kunde ta sig an.
– Jag blev inbjuden till middag hos Stefan en tisdagskväll, och erbjuden tjänsten som chef på Hotell Lappland.
Det var inte helt utan erfarenhet som Katarina Lindahl fick erbjudandet. Innan jobbet som hotellchef har hon hunnit med egenföretagande inom konditoribranschen och även ett par år som kvalitetsansvarig på hotellkedjan Best Western.
– Jag har länge trivts bra på hotell, jag tror det kommer från att jag gillar att resa.
Men intresset för att resa har fått vila sedan hon tog över rollen som chef för hotellet framför berget och bakom älven. Så snart hon var på plats i Lycksele började projekten rulla i gång. Hotellet som tappade 48 procent av omsättningen från 2019 till 2020 skulle nu komma på benen igen.
– Sedan 2020 har ägarna nog investerat runt 55 miljoner kronor i projektet att göra om Hotell Lappland från en Finlandsfärja till ett fint spa- och konferenshotell.
Det tog inte lång tid efter Katarina Lindahls tillträde innan man började med renoveringen av 76 rum av totalt 207. När rummen var klara skickades snickarna ner till den gamla nattklubben Seaside.
– Det var slitet, när man kör nattklubb på det sättet varje fredag och lördag så sliter det otroligt mycket på lokalerna. Vi stängde ner och påbörjade bygget av det nya spaet, säger Katarina Lindahl.
Spaet som slog upp dörrarna i september 2022 är hjärtat i det nya Hotell Lappland. Tanken är att locka gäster från hela Sverige till hotellet i Lycksele, för konferens och spa.
– Det är många som inte upptäckt Lycksele ännu, det är många som inte fattar hur vackert det är här uppe. Vi ligger en drygt timme med flyg från Stockholm, det är perfekt för företag som vill iväg på konferens.
Allt arbete med hotellet, och att det skedde under pandemin, ser Katarina Lindahl som en fördel för henne som ny hotellchef. En stor del av personalen var permitterad och hon fick därför rycka in på olika avdelningar av hotellet för att få det att gå runt.
– Jag lärde känna huset och personalen, jag fick hjälpa till i köket, springa och städa rum och stå i receptionen. Det var en jättebra introduktion.
Kaffet börjar ta slut och klockan närmar sig lunch, för att hinna prata mer föreslår hotellchefen lunch på O'Learys som ligger i kåtan bredvid hotellet. Ett projekt som kom fram under en middag tillsammans med ägaren Stefan Karlsson.
– Vi sitter oftast och äter middag tillsammans när vi får idéer. Det här var en tisdagskväll där jag satt och beklagade mig över den gamla hockeybaren bredvid receptionen. Jag sa på skoj att vi borde slänga in alla tv-apparater i kåtan i stället.
Stefan Karlsson, som startat upp två O'Learys, ett i Åre och ett i Sundsvall, nappade på idén och startade processen. Första april 2022 slog man upp dörrarna till sportbaren.
– Det har fungerat bra, det blev en bra lösning. Vi flyttade ut stöket till kåtan, så kan man njuta av lugnet på hotellet.
Det har ju varit en bristande after work-kultur i Lycksele, har ni lyckats få gästerna att besöka er även under vardagarna?
– Det gick lite trögt i början men nu kommer det folk även på vardagarna. Speciellt när Skellefteå spelar.
O'Learys har öppet varje kväll och det krävs en hel del personal för att få det att gå runt. Många ur personalen är unga och kommer från Lycksele, men man har även sökt sig långt utanför kommungränsen för att kunna bemanna hela hotellet.
– Vi har tagit en del från andra delar av Sverige, sen har vi även rekryterat personal från Polen bland annat. Vi köpte upp den gamla skolan på Norrmalm och har byggt om den till lägenheter för personal som vill komma hit och prova jobba innan man bestämmer sig.
Hur ser man till att behålla bra personal, det skriks efter personal i de flesta branscher nu, det måste vara hård konkurrens?
– Vi har många unga som jobbar extra här och då tror jag att det är viktigt att coacha dem på rätt sätt. Finnas där och ge ansvar. Jag gillar att se människor växa.
– Vi har en tjej här nu som är så otroligt duktig, hon har ett riktigt klipp i steget och alltid glad. Klipp i steget är bättre än ett bra cv.
Efter lunchen är det dags för en promenad. Innan vi ger oss ut i solen och den blankhala isen så behövs ett skoombyte för hotellchefen. Som tur är bor hon inte långt från arbetsplatsen.
– Jag har min lägenhet här på hotellet. En våning upp bredvid konferensdelen.
Ormskinnskorna åker av och på åker en gyllene dunrock. När hon är i Lycksele och inte på hotellet är hon ute på promenad. Det blir oftast en runda om dagen, från hotellet ut på isen och över bron tillbaka till arbetsplatsen.
– Jag försöker ta mig ut så gott jag kan, det är viktigt att få lite frisk luft. Det blir lätt att man är inne på hotellet hela dagarna då man bor där.
Det låter som en barndomsdröm, att bo på ett hotell med sportbar, spa och hotellfrukost, tar du vara på det?
– Det blir inte så mycket sådant för mig, svarar Katarina Lindahl med ett skratt.
– Det blir bara jobb. Jag har doppat mig en gång i spaet för att prova det innan det öppnade. Jag äter oftast i min lägenhet.
Det blir mest jobb, det är något som hotellchefen återkommer till flera gånger. Och hon gör det med ett leende varje gång.
– Jag älskar att jobba, jag blir stressad av att inte jobba.
När hon inte jobbar så umgås hon med familjen i Östersund. Familjen består av sonen Axel och dottern Engla som själva bor kvar i våningen i Östersund.
– När jag kommer hem så vill jag bara rå om mina barn, eller ungdomar kanske man ska säga. Vi umgås och lagar mat tillsammans, det blir inte så mycket mer när man väl kommer hem så vill man bara ta det lugnt.
Saknar du aldrig Östersund?
– Jo det är klart men jag saknar mest barnen. Jag ser mig mer som en Lyckselebo än en Östersundsbo, jag lever på den plats jag befinner mig på. Jag tänkte inte så mycket på det.
Trots uppsvinget efter pandemin börjar ekonomin se allt dystrare ut för den gemene svensken.
Hur ser du på framtiden, kommer folk att ha råd att lyxa till det med hotell när ni äntligen blir klara med allt?
– Det är klart att man alltid funderar. Men samtidigt kanske du inte kan åka på den där semesterresan två veckor i Grekland och väljer i stället ett spapaket i Lycksele. Det blir spännande att se hur det blir i sommar, säger Katarina Lindahl.
Till sommaren står den nya receptionen klar. Spaet, O'Learys, de 76 rummen är redan klara och nu väntar restaurangen och konferensdelen på ett lyft. Men vad händer när hela hotellet är färdigt, kommer det fortfarande finnas intresse att stanna i Lycksele för den arbetsälskande skånejämten?
– Jag kommer att stanna, när vi är klar med renoveringarna kommer de första renoveringarna att vara för gamla, säger Katarina Lindahl med ett skratt.
– Nej men jag vill vara kvar här, det är en bra företagarstad med härliga människor och bra kollegor. Jag kommer vara kvar ett tag till!
Katarinas dag
06.30: Klockan ringer, jag kollar försäljningsrapporten direkt. Sätter på kaffet, hoppar in i duschen. Jag bor på hotellet, har endast en minut till kontoret.
7.30: Går rundan på jobbet, lite avstämningar på de olika avdelningarna. Denna tur kan variera från 30 minuter till tre timmar.
9.00: Kontorstid, läser mail, attesterar timmar och fakturor och tar tag i dagens to do-list. Vi har renoverat i två år så det uppstår alltid spännande saker hos oss. Dagarna varierar oerhört i vår verksamhet så varje dag ter sig olika. När jag får frågan Vad gör en hotellchef på Hotell Lappland? Brukar jag svara vad gör jag inte.
12.00: Lunch, oftast på stående fot eller i personalrummet med någon kollega. Eftermiddagen ser ungefär ut som förmiddagen, möten, personalhantering, planering av verksamheten rycker in där det behövs.
17.00: Tar en power walk eller tränar om jag inte gjort det innan på dagen.
18.00: Tillbaka till kontoret, gör saker som inte hunnits på dagen.
21.00: Stänger jag oftast ner men det kan bli senare.
21.30: Nyduschad och ligger i soffan och tittar på någon bra serie som jag oftast måste se om för att jag har somnat.