Allvarlig trafikolycka utanför Lycksele

En krock mellan två personbilar inträffade på onsdagskvällen utanför Lycksele. Fem personer har förts till sjukhus och flera uppges vara allvarligt skadade. På torsdagsförmiddagen meddelade polisen att de utreder olyckan.

På onsdagskvällen inträffade en allvarlig trafikolycka utanför Lycksele. Bilden är en genrebild.

På onsdagskvällen inträffade en allvarlig trafikolycka utanför Lycksele. Bilden är en genrebild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Lycksele2023-02-22 19:47

Larmet om olyckan, som inträffade på länsväg 360 vid Tallåsen väster om Lycksele, inkom klockan 19.17, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Räddningstjänst och ambulans från Lycksele larmades till platsen, där två personbilar med sammanlagt fem personer kolliderat.

– Personal i en ambulans som larmades till platsen påbörjade arbetet med att ta hand om de skadade. Och det framgick snabbt att det rörde sig om en allvarlig olycka, uppgav Viktor Brandt, inre befäl vid räddningstjänsten, till VK.

Vägen stängdes av under tiden räddnings- och röjningsarbetet pågick. Vid klockan 22 meddelade Trafikverket att vägen var öppen för trafik igen.

Samtliga fem inblandade personer fördes till sjukhus. Vid 20.30-tiden meddelade räddningstjänsten att den sista av de skadade hade förts iväg till vård.

– Vi har haft skytteltrafik med ambulans mellan olycksplatsen och lasarettet i Lycksele, sa inre befäl Viktor Brandt.

Det besvärliga väderläget gjorde att regionens ambulanshelikopter inte kunde flyga, meddelade Region Västerbotten i ett pressmeddelande på onsdagskvällen. På plats i Lycksele fanns dock en räddningshelikopter från Sjöfartsverket samt ambulansflyget, som vid behov kunde hjälpa till med patienttransporter.

Inledningsvis fördes personerna till Lycksele lasarett. Senare fördes två av personerna till Norrlands universitetssjukhus, NUS, i Umeå.

I en patientskaderapport från regionen, som senast uppdaterades strax före klockan 08.30 på torsdagen, är den ena personen som vårdas på NUS en man mellan 30 och 35 år. Han vårdas för livshotande skador. Enligt SVT Nyheter Västerbotten fördes mannen till Umeå med Sjöfartsverkets helikopter.

Den andra personen som vårdas på NUS är en man över 80 år. Mannen vårdas för allvarliga skador.

Övriga tre personer vårdas på Lycksele lasarett. En av personerna, en kvinna mellan 65 och 70 år, vårdas för måttliga skador. De andra två personerna är en man och en kvinna. Båda är mellan 75 och 80 år och vårdas på intensivvårdsavdelning, den ena för måttliga och den andra för allvarliga skador.

Lycksele lasarett gick upp i förstärkningsläge med anledning av händelsen. Lasarettet kunde dock återgå till normalläge kring 22.30, rapporterar Folkbladet.

– I förstärkningsläge tvingas man kalla in extra folk för att klara situationen, det kallades in läkare och sjuksköterskor för hantera situationen. Det gjorde man väldigt bra, säger Peter Thorén, chef för akutmottagningen i Lycksele, till tidningen

På sin hemsida meddelar polisen att de utreder olyckan. Inledningsvis är rubriceringen vårdslöshet i trafik samt vållande till kroppsskada. På torsdagsmorgonen var ingen person delgiven misstanke om brott.

Polisen ska nu vidta olika utredningsåtgärder. Bland annat ska det hållas förhör och genomföras en teknisk undersökning av de inblandade fordonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!