På måndag börjar rättegången mot den elevassistent i Lycksele som står åtalad för en rad grova sexualbrott mot barn. Totalt riktas 43 åtalspunkter mot elevassistenten och 13 barn finns som målsägande.
Det handlar om mycket grova övergrepp mot barn som mannen är misstänkt för. Det handlar bland annat om grov våldtäkt mot barn, sexuellt ofredande, försök till köp av sexuell handling av barn och barnpornografibrott . Flera av övergreppen har också filmats. Mannen har också erbjudit några av offren pengar eller fördelar i spelet Fortnite, i utbyte mot sexuella handlingar.
”Ett av de största målen någonsin”Enligt kammaråklagare Anna Lundberg, som lett utredningen, ser man brotten som grova då han ska ha missbrukat sitt förtroende till offren.
– Han har varit anställd som klass- eller elevassistent till flera målsäganden när brotten har skett eller så har han haft en kontakt med dem efteråt på skolan. Då menar jag att man får se det som att han har missbrukat sin ställning. Det gör brotten grova, säger hon till VK.
De grova sexövergreppen ska ha skett på flera ställen. Flera övergrepp har skett i skollokaler, men också på simhallen i anslutning till skolarbete. En del övergrepp har också skett i mannens bostad.
Samtliga målsägande är pojkar och vid tillfällena för gärningarna var de i åldrarna sju till femton år.
Den huvudsakliga bevisningen mot mannen kommer från inspelat material där den misstänkte mannen själv har filmat när han har ofredat och utfört våldtäkter mot barn. Vid ett tillslag mot mannens lägenhet beslagtogs telefoner, dator, hårddisk och en kamera.
Kammaråklagare Anna Lundberg berättar att man förutom denna bevisning också har barnens vittnesmål. Man har också hört andra personer som barnen har berättat om gärningarna för.
– Även anställda på den här skolan, som rektor och lärare har vittnat om vilken relation mannen har haft till de här eleverna, säger Anna Lundberg.
Totalt har tjugo målsäganden hörts i utredningen, men bara tretton av fallen har gått att leda i bevis. Det är därför mannen endast åtalas för brott mot 13 personer.
– Det vi kan bevisa utifrån de bevis vi har är de här 13 målsägande. De andra är hanterade men nedlagda för att vi inte kan visa på brott, eller för att gärningarna är preskriberade. Exempelvis har ofredande en preskriberingstid på två år. Vi har tittat överallt där vi har kunnat utreda helt enkelt.
Det var i mars i år som mannen häktades och på måndag inleds rättegången mot honom, den planeras att pågå i 13 dagar.
Samuel Lundström är verksamhetschef över för- och grundskolan i Lycksele kommun. Enligt honom har kommunen som rutin vid en anställning att begära ett utdrag från brottsregistret. Så har man även gjort i detta fall utan att hitta något på den nu misstänkta mannen.
- Det är klart att man är bekymrad över den situationen som har uppstått. Vi känner en oerhört stark empati för de barn som har drabbats av det här och med deras familjer naturligtvis, säger Samuel Lundström.
Elevassistenten har jobbat på den aktuella skolan i ett par år. Han var dock anställd vid Lycksele kommun redan 2011 och jobbade redan då i huvudsak med barn, fast på andra ställen i kommunen.
Enligt Samuel Lundström har skolan tidigare inte fått några indikationer på de övergrepp som elevassistenten utfört i och utanför deras lokaler.
- Vi har inte fått några signaler till skolledningen att det här skulle ha pågått. Är det så att någon i vår organisation har känt till det här, så ser vi det som mycket allvarligt. All vår personal har en anmälningsplikt om man ser att barn far illa, säger Samuel Lundström.
Enligt honom har skolan inte mer information i ärendet än det pressmeddelande som skickades ut från Åklagarmyndigheten under onsdagen.
- Jag kan inte svara på hur det här har kunnat ske. Vi måste avvakta till vad som händer under rättsprocessen och se vad åklagaren lägger fram, säger Samuel Lundström till VK.
Julija Sidner/Västerbottens-Kuriren