Rutviksbon Göran Lindh hyllas som en hjälte efter att ha räddat en redlöst berusad man som trillat i en snödriva – i minus 26 grader. Bakgrunden till att han befann sig där var att han, enligt personer som sett händelsen, blivit avvisad från Stora Coop på Storheden, hundra meter från platsen där han blev liggande i utkanten av parkeringen.
Göran Lindh räddade man i snödriva – i minus 26 graderHan låg och sov på en bänk i entrén när väktare från Securitas väckte honom. En av personerna som satt och fikade på kaféet intill berättar att han såg händelsen genom glasväggen.
– De fick upp honom och han gick ut på egen maskin, men det var knappt så att han kunde gå. Det gick inte oschysst till, men hur är det etiskt i att skicka ut någon i det skicket?
Det ska ha gått odramatiskt till. Men mannen saknade både mössa och vantar, hans jacka var öppen och framför allt ska han ha haft svårt att hålla sig på benen. Han hittades senare liggande i den kalla snön, med byxorna halvt nerdragna.
– Jag tycker inte att väktarbolaget har tagit sitt ansvar som avvisat en person i den temperaturen, i de kläderna och i det skicket. Han var inte i skick att bli avvisad. Min uppfattning är att han som tog hand om honom har gjort det som vaktbolaget borde ha gjort, säger vittnet till Norrbottens Media .
Han tycker att mannen borde ha tagits om hand och lämnats över till polisen istället för att visas ut i kylan.
– Det var svinkallt ute. Jag har ringt polisen och berättat vad som hände och de sa att de skulle kontakta vaktbolaget.
140 personer dör årligen
Tony Gustafsson är major vid försvarets vinterenhet i Arvidsjaur, sakkunnig för socialstyrelsen och en expert på kyla. Han säger att den som ger sig ut i de här temperaturerna måste vara väl förberedd.
– Det hade kunnat gå riktigt illa, säger han.
Tony Gustafsson säger att 140 personer dör årligen kopplat till kyla. Berusade och påverkade personer är överrepresenterade i statistiken.
– Många av de som dör har bidragande orsaker som olika former av droger. Hamnar man liggande i en snödriva, beroende på utetemperaturen och den allmänna statusen så pratar vi om någon timma eller några timmar innan den personen är död, säger han till Norrbottens Media .
– Självklart är det omdömet som grumlas. Din förmåga att fatta beslut och okänslighet för att uppfatta kyla gör att man blir ett lätt offer för kylan, samtidigt som alkoholen ökar värmeförlusten från kroppen, fortsätter han.
Kylskador kan ge men för livet i form av skadad vävnad och nervskador. En nedkyld person kan också på kort tid förlora orken att ta sig upp igen och drabbas av så försämrat allmäntillstånd att han eller hon blir medvetslös. Den slutliga dödsorsaken är ofta hjärtstillestånd. Tony Gustafsson säger att en person kan klara sig under en längre tid, men att det är viktigt att göra som Göran Lindh gjorde och ingripa.
– Det var en hjälteinsats att stanna kvar och han ska ha all heder. Om inte någon hade gjort det här hade han troligtvis varit en siffra i statistiken, säger han.
Mathias Asplund/Norrbottens Media