För drygt en vecka sedan häktades en man i Luleå misstänkt för bland annat grovt vapenbrott efter att 3D-printade vapen påträffats i en resväska på ett hotellrum. En tid dessförinnan påträffades ett 3D-vapen hos en man i Boden, misstänkt för bland annat för grov kvinnofridskränkning.
Stefan Mella, kriminaltekniker tillika polisens vapenexpert i Luleå, säger att i södra Sverige har 3D-vapen funnits en längre tid.
– De här fallen är de två första i länet, i alla fall som gått förbi här hos oss. I södra Sverige har de funnits en längre tid, generellt sett så börjar det i storstäderna och sen kommer det hit, säger han.
3D-printade vapen är ett plastvapen som monterats ihop efter att ha skrivits ut i 3D-skrivare. Kriminella anser att de har många fördelar då de är billiga, lätta att tillverka, lätta att förstöra och svåra att spåra.
– De finns olika kvalitéer, skjuter du med ett plastvapen riskerar du att spränga dig själv i bitar. Men med vissa omgjorda kan du skjuta flera hundra skott innan de går sönder.
I dagsläget finns det många vapen i omlopp, något som blivit extra tydligt i samband med den dödliga våldsvågen som nu drar fram i södra Sverige. Men det finns även mycket vapen i Norrbotten.
– Ja, det gör det, men vi har mindre här än i storstäderna. Många vapen som påträffas här kommer från Finland och Norge. Antalet vapen är också ganska konstant.
När vapen påträffas i länet skickas de till NFC i Umeå, Nationellt forensiskt centrum, för en vapenundersökning. Där kan de göra kontroller som inte kan genomföras i Luleå.
– De kan göra provskjutningar, vissa omgjorda vapen kanske man inte vill hålla i handen ifall de sprängs. NFC kan även jämföra hylsan, de kan skjuta och behålla kulan och jämföra det mot en kula från en kropp.
Det vanligaste vapnet i Norrbotten är jaktvapen.
– Dödsbovapen, farfars gamla bössa. Vapnet saknar licens eftersom det inte fanns licenser på den tiden, man vill ha kvar den och behåller den i någon garderob. Jaktvapen är också det vanligaste vapnet i kriminella sammanhang.
Näst efter jaktvapen kommer gas-och startvapen, i Sverige krävs licens och de används bland annat av kennlar som vill träna hundar till att inte vara skotträdda. Det är de omgjorda som är farliga.
– De köps in utomlands och smugglas till Sverige. Sen gör man om dem så att de blir ännu mer olagliga.
Det är ganska mycket jobb med att få ett omgjort vapen att fungera, på vissa vapen, menar Stefan Mella syns det att de är omgjorda i tv-rummet.
– De blir inte bra, de kanske inte funkar heller. Sen finns det vapen som är riktigt fina, de är någon med mekanisk kunskap som svarvat, fräst och svetsat. Sen kanske de inte har rätt material, men de funkar några skott och det räcker ju med ett.
Även om det är ovanligt så har vapen som används av gängkriminella söderut påträffats i Luleå.
– Det var en pistol som använts vid en skjutning i början på gängkrigen i fjol. Jag tror att pistolen som hamnade här gick i arv mellan kriminella och så hamnade den hos personer som rörde sig mellan norr och söder. De ville inte att den skulle sättas i samband med skjutningar och tog med den till Luleå, den hittades vid en husrannsakan. Vi jobbar rikstäckande, de vapen vi provskjuter här, jämförs både i Sverige och utomlands, både kulor och hylsor.