Hedrade minnet av sin döda kamrat

På tisdagskvällen samlades ungdomar i Södra hamn för att hedra minnet av flickan som avled på Örnässkolan under måndagen. "Så väldigt smärtsamt", sade Karl-Erik Eriksson som stannade till vid minnesplatsen.

Många ungdomar och vänner till den avlidna flickan samlades i Södra hamn på tisdagskvällen för att hedra hennes minne och sörja tillsammans.

Många ungdomar och vänner till den avlidna flickan samlades i Södra hamn på tisdagskvällen för att hedra hennes minne och sörja tillsammans.

Foto: Sören Häggroth

Luleå2023-04-19 18:36

Onsdagsförmiddagen var mulen i Luleå och mot den gråvita bakgrunden var ljuslågorna knappt synliga på den minnesplats som skapades på tisdagskvällen. Blommor, ljuslyktor och hälsningar hade lagts ned vid kajkanten och fick förbipasserande att stanna upp. En av dem var Karl-Erik Eriksson från Boden. 

undefined
Många ungdomar och vänner till den avlidna flickan samlades i Södra hamn på tisdagskvällen för att hedra hennes minne och sörja tillsammans.

– En smärtans plats, konstaterade han och tillade: 

– Det har hänt så mycket förskräckligt i Norrbotten den senaste tiden. 

Han och hans promenadsällskap reflekterade över tragiken att en ung människa går bort så plötsligt. 

undefined
Karl-Erik Eriksson stannade till vid minneplatsen på onsdagen. "En smärtans plats. Det har hänt så mycket förskräckligt i Norrbotten den senaste tiden", säger han.

Det var på måndagen som en flicka i högstadiet på Örnässkolan avled. Händelsen orsakade sorg och förstämning, inte minst bland Kommunens krisledning kopplades in omgående och skolchefen Maarit Enbuske meddelade att en intern utredning ska göras, för att visa om skolan kan ha brustit i samband med det inträffade. 

Örnässkolans rektor Jens Häggstål uppger att arbetet på skolan fortsätter, men att alla kommentarer och uttalanden om dödsfallet ska lämnas av skolchef Maarit Enbuske.

– Vi jobbar på och försöker göra allt så bra som möjligt för våra elever och personal. Jag hänvisar till skolchefen, all information måste komma från ett och samma håll, säger han. 

Marcus Hedström är rektor på Luleås största skolenhet, Tunaskolan, och även där är beredskapen förhöjd för att kunna fånga upp om elever mår dåligt. 

– Alltid när det inträffar dödsfall som inte betraktas som naturliga, och det är ju den informationen vi har från media, då pratar vi om det. Luleå är inte så stort, vi har elever som umgås mellan skolorna i den här åldern. 

– Det som är så svårt med sociala medier är alla rykten som florerar, där kan ju vem som helst skriva vad de vill utan att det ligger något bakom. Vi pratar med eleverna utifrån det.

undefined
Marcus Hedström är rektor på Tunaskolan, som också har förhöjd beredskap för att hand om elever som kan må dåligt efter det inträffade.

Marcus Hedström säger att han inte har fått några samtal från vårdnadshavare och tolkar det som att de flesta känner sig trygga hur eleverna bemöts i skolan. 

– När sådant här händer får vi prata om liv och död, sådana grejer. Att en människa dör i den här åldern hör inte till vanligheterna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!