Så agerar kommunen efter ormattackerna

Ormskrämmor, morgoninspektion och ordentligt nedklippta gräsytor. Så ska Luleå kommun se till att inga fler barn blir ormbitna.

Luleå kommun har köpt in ormskrämmor som ska placeras ut på Munkebergs förskola.

Luleå kommun har köpt in ormskrämmor som ska placeras ut på Munkebergs förskola.

Foto: ROLAND MAGNUSSON/MOSTPHOTOS

Luleå2023-07-22 18:00

Två förskolebarn har på kort tid blivit ormbitna i Luleå. I juni blev ett barn bitet av en huggorm på Hällbackens förskola. I slutet av förra veckan hände det igen, då på Munkebergs förskola på Mjölkudden. 

Var på gården som själva ormattacken hände är oklart. Det var när barnet kom hem på eftermiddagen som föräldrarna såg bettet. Senare på kvällen konstaterade sjukvården att det handlade om ett huggormsbett.

– Läkare har konstaterat att det handlar om ett ormbett och barnet fick, vad jag förstod, spendera helgen på sjukhus, säger jourhavande rektor Britt-Louise Eklund.

Tomas Hansson som är jourhavande skolchef berättar att kommunen nu vidtar flera åtgärder för att det inte ska upprepas.

– Vi kommer att klippa gräset kring förskolan ordentligt ytterligare en gång och vi har även beställt ormskrämmor som ska placeras ut. Sedan har vi lagt till en ormparameter i den besiktning som görs varje morgon på kommunens skolgårdar innan man går ut med barnen, säger han.

Ormskrämmor har även placerats ut kring Hällbackens förskola, där ett förskolebarn blev ormbitet i juni. Ormskrämmorna sänder ut vibrationer i marken och förhoppningen är att detta ska skrämma i väg ormarna från platsen. Om det fungerar återstår att se.

– I teorin ska det fungera. Vi får utvärdera och se om det blir aktuellt för fler förskolor i framtiden, säger Tomas Hansson.

Att ett barn blir ormbitet på en förskolegård hör inte till vanligheterna och att det ska hända två gånger inom en kort tidsperiod får väl anses vara smått osannolikt.

– Det är så ovanligt att det händer men vi känner oss trygga med det vi gör och vi tänker att våra rutiner som vi har hållit i så många år ska fortsätta att vara bra.

– En förskolemiljö är ju inte en miljö som en orm normalt ska vara på. Historiskt har det inte hänt tidigare i Luleå så det är helt exceptionellt. En förskolegård är ju egentligen en enda stor ormskrämma i sig.

Sedan i fjol har Luleå kommun valt att inte klippa ner alla grönytor under sommaren. Vissa utvalda områden får växa och bli naturlig ängsmark för att öka den biologiska mångfalden. Men om det har någon koppling till de oönskade besöken på förskolegårdarna kan han inte uttala sig om.

– Den sammankopplingen gör inte vi. Det sträcker sig utanför vårt kunskapsområde, säger Tomas Hansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!