Förra veckan kunde vi berätta att strömmingsfisket går riktigt trögt. BD Fisk, som bland annat producerar Kallax surströmming, rapporterade att de yrkesfiskare som är anslutna till BD Fisk fått mycket lite fisk i år. Den strömming som används för att göra surströmmingen fiskas upp i Ö-vikstrakten i maj och fraktas sedan till Norrbotten.
Nu har yrkesfiskarna kört hem sina båtar till Norrbotten igen och gett upp att få strömming söderöver.
– Vi var tvungen att köra hem. Mina nerver pallar inte för att vara där mer. Ligga och köra och söka utan att få nåt och det lilla du får har sälen och skarven ätit på så det är bara spola i sjön, säger Luleåfiskaren Lennart Sundström som är en av fiskarna från Norrbotten som återvänt efter tre veckor.
Lennart Sundström har fiskat i Ö-vikstrakten i flera år och har märkt hur det blivit allt svårare att hitta fisk. Han har även varit i kontakt med andra fiskare längs med kusten och rapporterna han fått är att det är dåligt överallt.
– Det har i princip inte varit något i år. Det är jättedåligt och har varit en nedåtgående trend i flera år. Korta lekar, säger han.
Den minskade tillgången de senaste åren är ett uppmärksammat och omdebatterat problem. Vissa anser att det framför allt är det storskaliga fisket med industritrålare som är orsaken. Trålarna plockar upp stora mängder strömming som görs till fiskmjöl som bland annat används för att odla norsk lax.
– Det måste ha att göra med de här stora trålarna som ligger och drar, säger Lennart Sundström.
Vid sidan av laxfisket kommer de norrbottniska yrkesfiskarna nu att försöka fiska strömmingen på hemmaplan. Lennart Sundström har varit ute och lodat för att se om den lekmogna strömmingen kommit in på grundare vatten men än har han inte sett någon.
– Jag hoppas vi får tag på strömming här hemma men det är ju osett än. Vi får se framåt helgen, då ska vi dra igång på riktigt, säger Lennart Sundström och fortsätter:
– Vi hoppas att det kommer fram fisk så vi får rädda surströmmingssäsongen.
Victoria Apelqvist, vd på BD Fisk, känner oro att den mängd som behövs för deras surströmmingsproduktion inte ska komma in. De stora matvarukedjorna är deras största kunder.
– Ser vi att det inte blir nån fisk är vi beredda att ringa våra kunder och säga att det blir brist, säger hon.