Den 9 februari försvinner nästan alla restriktioner gällande covid-19. Rekommendationer om munskydd i kollektivtrafiken, deltagartak vid privata sammankomster, begränsade öppettider för krogar och restauranger och kvadratmeterbegränsningen försvinner helt. Även möjligheten att ställa krav på vaccinationsbevis vid större allmänna sammankomster tas bort. Däremot kvarstår vissa rekommendationer att tänka på för att inte smittspridningen ska öka på nytt.
Anders Nystedt, smittskyddsläkare vid Region Norrbotten, ser det som något positivt att restriktionerna försvinner.
– Jag tror restriktionerna till stor del har spelat ut sin roll. Det är inte på restauranger och hockeymatcher som smittspridningen sker utan det är mycket mer i det dagliga livet. Proportionaliteten i samhället väger så pass tungt att man ska ta bort dem, så jag tycker det är ganska klokt.
Nystedt tycker dock att det finns två viktiga faktorer att ha med sig, trots att restriktionerna inte längre gäller.
– De med förkylningssymtom ska stanna hemma, det är något av det absolut viktigaste det och att vaccinera sig.
Hur fungerar det om kravet om familjekarantän försvinner den 9 februari?
– Det stämmer att det nog försvinner då, men man behöver inte lämna huvudet hemma. Har man covid-19 eller förkylning i familjen bör man inte ta onödiga risker. Vi ska ju ta med oss den kompetensen vi har i samhället nu. Tidigare har det nästan setts som god arbetsmoral att komma till jobbet med en förkylning men det tror inte jag är något vi ska fortsätta med, säger Nystedt.
Vidare menar han att det viktigaste för att fortsatt hålla nere smittspridningen är att vaccinera sig, trots att restriktionerna försvinner.
– Vaccinationerna är förutsättningen för att fortsätta ta oss i rätt riktning. Det finns en risk att människor väljer att avstå vaccination nu när det inte längre finns restriktioner, men det är fel sätt att tänka. Anledningen att smittspridningen har kunnat sjunka är att många har vaccinerat sig. Vi vet att vi tappar skyddet, antingen från tidigare infektion eller från att vi vaccinerat oss efter ett tag och vi kommer behöva träffa på det här viruset ett tag, så det är så viktigt att alla verkligen tar sitt ansvar, restriktioner eller inte, fortsätter Nystedt.
Detta menar Nystedt är de två absolut viktigaste rekommendationer som kvarstår.
– Om vi handlar efter dessa, stannar hemma när vi är förkylda och vaccinerar oss – då kommer vi klara det bra. Om någon kommer snörvlig till jobbet kanske vi artigt ska påpeka det. Vi kan sakligt diskutera vaccinationer, att de är beprövade och säkra. Det är mycket farligare att få covid-19 än att vaccinera sig, så är det. De som blir allvarligt sjuka är till stor del de som valt att inte vaccinera sig och de ångrar sig när de väl blir sjuka.
Av de fyra nya dödsfall som tillkommit i statistiken för covid-19 kan Nystedt bekräfta att de inte avlidit av viruset.
– De har inte dött av covid-19. De dödsfall som inträffat under förra veckan har alla varit väldigt gamla eller haft annan svår sjuklighet som legat till grund för att de inte klarat sig. Statistiken blir på så sätt missvisande eftersom du räknas in i dödsantalet om viruset hittas i kroppen, så statistiken visar inte helt rätt, fortsätter Anders Nystedt.