Det är en oviss väntan bland surströmmingsproducenterna inför årets fångster av strömming – den strömming som ska bli årets surströmming.
– Nu går vi och väntar på vad våra fiskare får upp ur havet till den hela strömmingen. Det vet vi inte förrän midsommar. I fjol fick vi all fisk under tio dagar, veckan före midsommar, här uppe i Bottenviken. Det fanns ingen fisk nere i Ö-viksområdet där de börjar att fiska, säger Veronica Apelqvist, vd för BD Fisk i Kalix.
Det provfiske som gjorts tidigare i år i området utanför Västernorrland visar att det, liksom förra året, är brist på strömming.
– Vi får in kanske 200 kilo från en fiskare, mot att vi fick in 10 ton för tre-fyra år sedan, säger Jan Söderström, ägare av Oscars surströmming på Tynderö utanför Sundsvall, till SR Västernorrland.
För BD Fisk är produktionen av surströmmingsfiléer redan avklarad, efter att de köpt strömming från Finland. Nu väntar de på strömmingen till årets hela surströmmingar.
– Under 3-4 år har det blivit mindre och mindre strömming så det har i princip varit obefintligt de senaste åren. Här i Luleåområdet finns det i alla fall lite strömming. Annars fiskar man strömming till surströmmingen i Ö-viksområdet, för man vill fiska strömmingen när den leker och det är i maj, säger Veronica Apelqvist.
För att långsiktigt vända trenden av minskande bestånd av strömming har Sverige och Finland under ministerrådets förhandlingar kommit överens om ett trålförbud i Bottenhavet till den sista juni i år, under strömmingens lekperiod. EU har också infört en fiskekvot på 55 000 ton för 2024 om fisket sker för mänsklig konsumtion.
– Det enda sättet att få tillbaka strömmingen är att inte fiska alls. Det politiska dilemmat är då att man vill rädda det småskaliga fisket samtidigt som man vill rädda strömmingen i området för att få tillbaka de bestånd man hade tidigare. Regeringen vill begränsa det storskaliga trålfisket, som framför allt Finland bedriver i Bottniska viken, men det är svårt för vi kan inte bestämma över ett annat lands fiskeflotta, säger Mats Svensson, avdelningschef för avdelningen för havsförvaltning, Havs- och vattenmyndigheten.
Vad Mats Svensson hoppas mycket på är det försök som Sverige just nu förhandlar med Finland om. Det innebär att man ska flytta ut trålgränsen från kusten i området i höjd med Gävlebukten för att se hur det påverkar strömmingsbeståndet i området.
– Vi har kommit ganska långt i förhandlingarna. Det kommer att ta några år innan vi kan visa på effekterna att flytta ut trålgränserna men vi hoppas ganska mycket på det här försöket, säger Mats Svensson.
Kommer försöket i Gävlebukten att påverka strömmingsbeståndet uppåt området kring Luleå?
– Nej, inte direkt, men det kan bli ett typexempel på vad som händer om man kan reducera det storskaliga fisket. Finland står för 80 procent av fisket i Bottniska viken så vi måste komma överens med dem för att få en effekt, säger han.
Är det svårt?
– Ja, det är det. Där tittar politiken också bara de närmsta åren framåt. Vi skulle önska att man från politiken tog ett mer långsiktigt ansvar, säger Mats Svensson.