Det var på den välbesökta stranden på Lulsundet i Luleå, som vännerna Nova Carnerud och Tyra Skoggård skulle avsluta en lång dag fylld av badande med ett kvällsdopp. Besöket kapades dock kort när Nova plötsligt skriker rakt ut över stranden från där hon står i vattnet.
– Det var som mitt i ett steg som den högg till i foten. Jag skrek, "Nånting bet mig", säger Nova.
Därefter gick det fort. Nova hoppade upp på bryggan och tog sig upp på stranden. Till sina föräldrars stora chock så såg det mycket riktigt ut som att något tagit ett bett av högerfoten.
– Jag tänkte ju att hon trampat på en sten eller något sånt, men när vi torkade av foten så såg man att det där inte var något man får av en sten, berättar pappa Rickard Carnerud.
Det blev att snabbt packa ihop och sätta sig i bilen. Först åkte de hem till Tyra, vars mamma jobbar inom vården, som rekommenderade dem att åka in till sjukhuset. Väl på sjukhuset så var det dock inte helt lätt att få läkare och sjuksköterskor att tro på att det var ett gäddbett.
– De trodde först att det var en huggorm. De trodde inte att det var en gädda, men sen märkte de att det inte var en huggorm, säger Nova.
Det tog sin lilla tid, men efter samtal och konsulterande med giftcentralen, kom läkarna fram till att det inte handlade om en huggorm utan mycket riktigt om en gädda.
– Läkaren som var där, hon ropade in fler läkare för att komma in och titta. Det var ingen som hade varit med om det tidigare, säger mamma Lotta Carnerud.
Som behandling fick Nova både en stelkrampsspruta och antibiotika och i dag är foten åter i bra skick, även om vissa ärr fortfarande påminner om vad som hänt. Hon har också med hjälp av lite övertygande från mamma och pappa vågat sig på att bada fler gånger efter händelsen. Fast inte på just Lulsundet.
– Det har varit ganska läskigt. Om det är mycket vass då blir jag lite rädd, säger hon.
Ungefär en vecka efter händelsen fick Nova ta revansch när hon under en fisketur lyckades fånga in den misstänkte gärningsgäddan.
– Vi var och fiskade en bit bort från stranden och då fick vi en stor gädda. Det borde vara samma för det var typ den enda hungriga gäddan där, säger hon.
Enligt länsfiskekonsulenten Dan Blomkvist är det högst ovanligt att bli biten av en gädda.
– Wow, det är väldigt ovanligt så vitt vi känner till. Men gäddor hugger på reflex så de kan hugga på lite av varje som de uppfattar som ett byte. Jag har till exempel en kollega som rodde genom en vass och hade en gädda som bet fast i åran, berättar Blomkvist.
Han tycker dock inte att man ska undvika särskilda delar av vattnet, eller specifika stränder, för att minska risken.
– Nej, jag tycker inte man ska tänka i de banorna. Det är så oerhört sällsynt. I de flesta fall så sticker de gäddor som finns i området i väg så fort du kliver ner i vattnet.
Riskerna vid ett gäddbett är vanligtvis små, men en gäddas mun kan innehålla bakterier som kan leda till infektioner.
– De har ju vassa och skarpa tänder. Skär man sig på en gäddtand så kan det bli ganska djupa och smala sår. Så här års ska man kolla att det inte blir förorenat. Det är en risk för att man kan få infektioner och sådant, men annars är det inget speciellt med ett gäddbett. Håll det rent och lägg om det.