Den nationella infrastrukturplanen uppdateras var fjärde år och nu har regeringen givit Trafikverket uppdraget att ta fram nya underlag kring hur landets infrastruktur, främst vägar och järnvägar, ska utvecklas.
– Startskottet för den samlade infrastrukturplaneringen. Trafikverket ska ta fram underlag för två alternativa planer – en 12-årig eller en 16-årig plan. Det har aldrig hänt tidigare, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).
Fördelar med en 16-årig plan?
– Jag vill ha en långsiktighet för kommuner och regioner, även för näringslivet. Se inte minst vad som händer i norra Sverige, med omfattande investeringar, Norrbotniabanan, satsningarna på Malmporten och på Malmbanan och basindustrin.
Norrbotniabanan finns med i den nuvarande planen för åren 2018–2029 och i förra uppdateringen togs beslut om de första spadtagen för den fortsatta sträckningen Umeå-Skellefteå.
Ministern säger nu att den nya planen kan inkludera finansiering av hela sträckan upp till Luleå.
– Det underlag som Trafikverket tar fram nu ska innebära finansiering för hela delen, naturligtvis ihop med EU-finansiering också. Eftersom Januariavtalet skriver att arbetet med Norrbotniabanan ska intensifieras, så är detta en viktig del.
– Även för mig som smålänning är detta en hjärtefråga – en nationell angelägenhet, säger Eneroth.
Är regeringen villig att satsa ytterligare pengar på Norrbotniabanan?
– Januariavtalet föreskriver att arbetet ska intensifieras. Nu får vi ett underlag för hur detta ska ske. Se ska både regering och riksdag ta ställning till infrastrukturpropositionen, som talar om hur mycket pengar som ska läggas. Ingen tvekan att en av mina prioriteringar då blir Norrbotniabanan, säger ministern som samtidigt förtydligar att den och andra enskilda infrastrukturprojekt pekas ut tydligare i ett senare skede.
Vaga löften från regeringshåll kring Norrbotniabanan har varit många genom åren.
– Vi hade med Norrbotniabanan i planen redan 2005–2006, men sedan kom den borgerliga regeringen och tog bort den. Hade inte M och andra gjort det, skulle kanske Norrbotniabanan vara klar nu, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.
Trafikverket redovisar inriktningsunderlaget den 30 oktober, som därefter remissbehandlas inför regeringens infrastrukturproposition våren 2022.