Det säger Hans Stöckel som arbetar med fastighet och avtalsfrågor vid Trafikverket. Han har inte samma bild som Niklas Karbin Hedqvist och grannarna om att de skött kommunikationen dåligt från Trafikverkets sida. Han anser att man både informerat fastighetsägarna generellt och haft dialog med fastighetsägarna om ärendet.
Inga lösningar finns för en ny E 4 vid NorrbotniabananOro bland grannar kring värderingenMen han håller med om att det inte är en enkel process, speciellt inte när man begär förtida inlösen.
– Alla fall av inlösen i förtid är undantagsfall.
Förtvivlan efter Trafikverkets bud på husetEn myndighet ska inte gå in och förhandla om priser.
För Trafikverket gäller det att få in de underlag som behövs för att kunna påvisa synnerliga skäl för att inte kunna bo kvar och behöva flytta omgående.
– Där tycker jag att kommunikationen blivit bättre sedan de berörda fick ett juridiskt ombud. Det sker också på Trafikverkets bekostnad, säger han.
Säger nej till att bevara det gamla stationshusetStämmer inte att huset inte är K-märktVarför behövdes tre skäl för att Niklas förtida inlösen skulle gå igenom?
– Ett skäl kan räcka men det är ingen nackdel om man kan visa fler motiv till att begära inlösen i förtid.
Är det för svårt för privatpersoner att hantera processen med er?
– Jag tror det varierar beroende på hur insatt man är i fastighets- och värderingsfrågor. Det kan kanske framstå som en lite grumlig process, säger Hans Stöckel.
Northvolts etablering kan ge 15 000 nya arbetstillfällenNär det gäller värdering av hus stödjer sig myndigheten på certifierade oberoende värderare.
– Värdet man får fram måste vara verifierbart och man måste kunna styrka värderingen. När stor möter liten måste det vara en instans som är opartisk som gör bedömningen.
Boende tvingas flytta och vägar görs omMen kan värderarna vara oberoende om ni upphandlar dem?
– Jag förstår invändningen. Men det är inte så det fungerar. De som gör värderingen kan ifrågasättas vid en överprövning och det vill de inte, säger Hans Stöckel.
Norrbotniabanan byggs genom deras hus: ”Det är skönt att få veta”Har inte lokala mäklare bättre koll på marknaden lokalt?
– Min erfarenhet är att mäklaren bedömer ett sannolikt försäljningspris. De certifierade värderarna måste statistiskt komma fram till ett värde. De jämför en massa objekt i området. Men jag har inte detaljkännedom om siffrorna i det här fallet.
Han tillägger:
–Värderingen är en knepig uppgift. Det är inte lätt.
Han påpekar att fastighetsägaren kan begära överprövning av värderingen hos Mark- och miljödomstolen.
– De brukar kunna prioritera en viss typ av ärenden.
Varför ber ni om en värdering från en lokal mäklare vid förtida inlösen om ni ändå inte förhåller er till den?
– Man behöver visa att det finns en fastighet som har ett värde med och utan påverkan från järnvägsprojektet.
Hans Stöckel medger även att Trafikverket inte förhandlar om priset.
– Det finns en risk att man hamnar snett då. En myndighet ska inte gå in och förhandla om priser.
Norrbotniabanan och Northvolt: Kyrkan griper in – ”Måste värna Guds skapelse”Finns inte en risk att värderingar som inte upplevs som skäliga gör att ni får en opinion mot banan?
– Vi jobbar förstås för att det inte ska bli så. Men vi kan inte göra det till priset av att vi hittar på egna former av värderingslösningar.
Hans Stöckel säger sig har förståelse för att det finns oro bland grannarna.
– Jag har full respekt för att man är orolig. Tiden är ett litet dilemma då projektet är utdraget.
Han påpekar att först när Trafikverket går ut med granskningshandlingar, vilket de gör snart för den aktuella järnvägsplanen, kan man se exakt vilka ytor som påverkas av bygget.
När järnvägsplanen vunnit laga kraft kan fastighetsägarna begära att Trafikverket köper marken som berörs. Byggstarten planeras till 2024.
Jag tror inte man kan hitta något liknande område i omgivningarna.
Därför betonar Hans Stöckel att man heller inte har kunnat diskutera detaljfrågor om fastigheterna.
De boende på Åbacka anser att deras hus i princip är värdelösa efter beskedet om banan. De oroar sig för att inte kunna hitta något likvärdigt boende till ett pris som täcks av inlösen.
Hur ser du på det? Borde fler parametrar tas med vid bedömning av värde, exempelvis ett unikt läge?
– Det är ett speciellt och udda område, med lantidyll nära E 4 och Bureå. Jag tror inte man kan hitta något liknande område i omgivningarna. Men värderingens syfte är att ersätta marknadsvärdet. Det är avigsidan med infrastrukturbyggen. Det finns ett ekonomiskt skyddspaket som ska täcka dessa förluster, men man kan inte skyddas från att tvingas bort från en viss boendemiljö, säger Hans Stöckel.
Kan ni köpa husen nu och hyra ut dem till de boende?
– Nej, särregeln för förtida inlösen gäller bara i särskilda fall för att fastighetsägare har synnerliga skäl och behöver flytta nu. Jag förstår om fastighetsägarna upplever att de hamnar litegrann i vakuum. Jag får många frågor exempelvis om man ska fortsätta underhålla huset till exempel.
Hans Stöckel anser att man bör se till att boendeförhållandena är drägliga, exempelvis ska man byta värmepanna om den går sönder eller montera in ett nyköpt kök om det behövs.
– Detta har ett värde när fastigheten värderas. Samtidigt kan jag förstå om man inte sätter igång att tapetsera och måla om huset. Men de basala funktionerna måste fungera när man gör värderingen för att huset inte ska förlora i värde.