Beslutet att sluta hyra in grundutbildade sjuksköterskor och i de flesta fall även specialistsjuksköterskor har spätt på den ansträngda vårdplatssituationen på Sunderby sjukhus. Nu kan vi avslöja att ledningen för sjukhuset vidtar en åtgärd av det mer drastiska slaget för att vårdplatserna ska räcka. Flera operationer i veckan skjuts upp till efter nyår.
– Man måste göra det på grund av att vårdplatsläget är så besvärligt som det är, säger Jonas Thörnqvist till Norrbottens Media.
Han säger att det är så kallade prio tre-insatser – sådant som kan vänta – som berörs av beslutet.
– Canceroperationer och akuta insatser kommer att genomföras.
Vi har tidigare rapporterat om att sjuksköterskebristen och det ansträngda vårdplatsläget får konsekvenser för verksamheten på Sunderby sjukhus. Bland annat har antalet hematologiska vårdplatser minskats till tre, vilket gör att en del patienter med till exempel akut leukemi måste transporteras till Umeå för att få vård.
Inhyrningsstoppet för sjuksköterskor har införts mot bakgrund av regionens mål att bli oberoende av inhyrd personal. Förra året hyrde Region Norrbotten in personal för 297 miljoner kronor. Sjukvårdens kostnader måste minska om regionens ekonomi ska gå ihop i framtiden. Ekonomi- och planeringsdirektören Tarja Lepola har sagt att kostnadsnivån måste sänkas med ungefär 300 miljoner.
Uppdatering 11.22:
Michael Dahlberg, som är länschef för kirurgi, säger att det är mindre akuta operationer som kräver inläggning på vårdavdelning som skjuts upp. Det rör sig om både kirurgiska och urologiska ingrepp och kan handla om till exempel övervikts- eller stomipatienter. De tider som blir lediga kommer att tas över av dagkirurgiska patienter, som kan åka hem samma dag som de opereras.
– Helt enkelt för att frigöra slutenvårdsplatser. Vi sparar kanske två–tre vårdplatser per vecka, säger Michael Dahlberg.
Enligt Dahlberg kommer två till fem patienter per vecka få sina operationer framflyttade.
– En väldigt liten del av våra operationer. Tråkigt och allvarligt, men andra typer av operationer, som cancer, kommer pågå precis som vanligt.
Han konstaterar att åtgärden är en direkt följd av personalbristen och de hyrstopp för sjuksköterskor som införts under hösten.
– Vi måste bli en bättre arbetsgivare. Det är bara det som återstår.
Hur ser du på hyrstoppet?
– Jag står helt bakom det. Det tror jag är en förutsättning för att vi ska kunna vända skutan på sikt. Hyrstoppet påverkar inte oss, vi har inte haft hyrsyrror tidigare och inte nu heller.
Förhoppningen är att de patienter som får vänta ska kunna tas emot efter nyår.
– Det går inte att sia in i framtiden, men det är i alla fall vad vi tror.
Hur länge är det hållbart att låta dem vänta?
– Vi har en vårdgaranti i landet, men de flesta har i och för sig redan väntat längre. Kan vi inte erbjuda operationen kan man vända sig till andra landsting, men vi ska göra vad vi kan för att väga upp det här efter helgerna.
Jonas Andersson/ Norrbottens Media