Fler covid-fall upptäckta i Luleå och Boden

Antalet smittade i covid-19 rapporteras vara oförändrat i Norrbotten. Inga nya fall i Gällivare och Pajala, men kurvan pekar uppåt för Luleå och Boden.

Antalet insjukande i covid-19 ökar i Luleå och Boden. Smittskyddsläkare Anders Nystedt uppmanar till fortsatt försiktighet. "Faran är långt ifrån över. Det här kommer vi dras med åtminstone året ut."

Antalet insjukande i covid-19 ökar i Luleå och Boden. Smittskyddsläkare Anders Nystedt uppmanar till fortsatt försiktighet. "Faran är långt ifrån över. Det här kommer vi dras med åtminstone året ut."

Foto: Elisabeth Hedman

Luleå2020-08-19 07:16

Smittskyddsläkare Anders Nystedt är inte oroad, utan pekar på att antalet nya fall under förra veckan var 24 i hela länet, trots att provtagningen omfattade drygt 1.800 personer. 

Via smittspårning kan han konstatera att merparten av de 18 fallen i Boden och Luleå kan härledas till tre privata sammankomster.

– I ett fall handlar det om ett familjekluster, där en anhörig anslöt sig från Stockholm och insjuknade i Boden. I de övriga fallen handlar det om kalas med personer i 20-årsåldern. Risken att bli svårt sjuk är liten i så unga år, men däremot finns en betydande fara att smittan överförs till föräldrar och andra anhöriga.

På tisdagen träffade smittskyddsläkaren rektorer från hela länet för att tala om riskerna som framför allt lärare kommer att utsättas för i samband med skolstart.

– Läget är fortfarande otroligt skört. Vi är på väg in i förkylningstider. Skolstarten innebär en risk för ökad spridning bland utsatta yrkesgrupper som skolpersonal, buss- och taxichaufförer. Mycket handlar om att hålla distans och undvika trängsel i vardagen. Det är länge än innan covidfaran är över, varnar Anders Nystedt.

På tisdagen registrerades ytterligare två dödsfall som orsakats av covid-19. Dödstalet är därmed uppe i 91. En patient uppges för närvarande vårdas på IVA-avdelning. 

Samtidigt tillåter Region Norrbotten inte längre hemarbete för sina anställda och väljer därmed att nonchalera Folkhälsomyndigheten rekommendation att så många som möjligt bör fortsätta att arbeta hemifrån under hösten.

Regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson hänvisar frågan till HR-direktör Karin Larsson.

– Man kan inte säga att vi inte tillåter hemarbete, men under våren har vi tillämpat principen att om är man frisk och inte bär på någon symtom, då ska man vara på jobbet. Bakgrunden till beslutet är att många av våra funktioner stöder hälso- och sjukvård, svarar Karin Larsson.

Vad säger du till alla som tycker att det är märkligt att Region Norrbotten av alla aktörer inte följer Folkhälsomyndighetens rekommendation?

– Vi ändrar inte vårt beslut utifrån våra egna erfarenheter. Vi tycker att beslutet har fungerat bra och har inte sett någon större smittspridning i våra administrativa delar. 

Spelar en misstro till anställdas arbetsmoral in i beslutet? 

– Nej, vi tror att vi kan göra bättre samverkan och bättre arbete om alla är på plats på jobbet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!