Elbolag undersöker möjligheten att säga upp bundna elavtal med kunder med hänvisning till force majeure då kriget i Ukrania har gjort att elpriserna rusat i höjden, enligt uppgifter till Sveriges Radio. Det skulle äventyra bolagens framtida existens och kunna leda till konkurs. Enligt källor till Ekot så är det redan ingångna, bundna treårsavtal med konsumenter som bolag vill riva upp.
– Luleå Energi har i det här läget inga som helst planer på att säga upp de bundna avtalen som vi tecknat med kunderna, säger Jacob Westman, chef för varumärke och kommunikation, Luleå Energi.
Inte heller Vattenfall har planer på att säga upp de bundna avtalen.
– Vattenfalls ingångna avtal gäller. Vi har även lagt upp det på vår hemsida, säger Heidi Stenström, pressekreterare vid Vattenfall.
I standardavtalen finns en bestämmelse om force majeure som elbolag kan hävda, men Martin Bengtsson, jurist på Konsumenternas elmarknadsbyrå, har aldrig varit med om att någon hävdat force majeure.
– Det blir Allmänna reklamationsnämnden som kommer att pröva om förutsättningarna för force majeure enligt avtalsvillkoren föreligger. Det jag sett är att bolagen hänvisar till att prisläget beror på kriget i Ukraina som är det väsentliga hindret för att fullgöra avtalet. Jag känner inte till att den här bestämmelsen har åberopats någon gång tidigare och så har jag ändå jobbat med de här frågorna i 20 år, säger Martin Bengtsson.
Det blir bolagen som har bevisbördan om de hänvisar till force majeure.
– Det räcker inte att det bara råder krig. Det måste vara ett hinder som väsentligen försvårar fullgörandet av avtalet men också ett hinder som elhandelsföretaget inte råder över. Det här gäller fastprisavtal och då ska elhandlaren själv prissäkra sig så att om elpriset stiger så ska elhandlaren ändå kunna köpa el till ett pris som är tillräckligt lågt för att de ska kunna fullgöra avtalet. Det är deras eget val och har då rått över det, säger Martin Bengtsson.
Enligt Ekot ska finansmarknadsminister Mats Elger under dagen träffa Konsumentverkets generaldirektör och Allmänna reklamationsnämnden ordförande för att diskutera frågan. Senare ska han inom kort även träffa företrädare för branschen.