Efter dödsfallet: Intern utredning på skolan

I dag ligger fokus på att stötta elever och personal efter att en flicka omkommit på skolan. Detta enligt skolchef Maarit Enbuske. "Vi kommer givetvis att göra en intern utredning av det som hänt", säger hon.

Flaggan vajade på halv stång över Örnässkolan dagen efter att en flicka hittats avliden på skolan.

Flaggan vajade på halv stång över Örnässkolan dagen efter att en flicka hittats avliden på skolan.

Foto: Klas Hallvarez

Luleå2023-04-18 14:53

En tyst minut inledde skoldagen på Örnässkolan under tisdagen, då elever och personal vaknade upp till en verklighet där en vän, klasskamrat och elev inte finns bland dem längre. Kuratorer, skolpsykolog och extra personal är på plats i skolan och närvaron av vuxna kommer att vara högre nu och en tid framöver. Detta för att svara på elevernas frågor, möta funderingar, oro och sorg efter det inträffade, uppger Maarit Enbuske. 

– Grundskolans ledning var i skolan redan i går och hade ett möte med personalen, för att göra en plan för denna dag med vår krisledning. Nu på morgonen har de också haft ett kort möte. Eleverna har samlats med sina lärare i de olika klasserna. Vi måste vara extra lyhörda för att stötta dem, säger hon. 

Skolschemat kommer att följas så långt det är möjligt, då det i sig skapar struktur och trygghet, enligt Maarit Enbuske.

Kan ni se att skolan har brustit på något sätt i samband med händelsen?

– Vi måste nu se över vad som hänt internt. Men det här handlar om lite större elever och som man inte kan följa på samma sätt som man gör med mindre barn. De har sina raster, de besöker toaletten. Det är omöjligt att vara med varje elev, varje minut. 

Skolan är en plats där barn ska kunna känna sig trygga. Har skolan brustit i ansvar där?

– Vi kommer helt klart att titta närmare på det, hur det här kunde hända på skolan. Hade skolan kunnat jobba annorlunda? Vi kommer också att utreda vad vi kan göra för att förhindra att något liknande inte händer igen. 

Maarit Enbuske påpekar att det fort blir ringar på vattnet när informationen sprids bland skolelever i hela kommunen. 

– Vi vet ju att barn och ungdomar har väldigt tät kontakt med varandra och vi måste verkligen jobba brett med det här. 

Kort efter händelsen fylldes sociala medier av elevers känslofyllda hälsningar till sin avlidna kamrat, men också spekulationer kring vad som kan ha inträffat i samband med dödsfallet. 

– Det jobbar skolorna med hela tiden, vad som händer på nätet, hur man bör bete sig där, vad man skriver. 

Kommer ni att vidta några åtgärder gällande den rent fysiska miljön i skolan?

– Vi jobbar alltid med att involvera personalen, om de ser saker som händer. Det är alla vuxnas ansvar att se om det är något oroande som sker inom skolans område oavsett vad det är. 

Vad kan du säga till föräldrar och andra som undrar om Luleås skolor är en trygg miljö för deras barn?

– Det kan jag säga generellt att Luleås skolor är en trygg plats. Jag får ju alla anmälningar om tillbud och de följs upp hela tiden. Jag har inte kunnat se någon uppåtgående trend när det gäller allvarliga händelser i skolorna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!