Förra Äret satte LuleÄföretaget siktet pÄ att öppna 30 nya matstÀllen.
Facit blev 23.
Bland annat stoppades en etablering i New York i sista stund.
â Vi var över tvĂ„ gĂ„nger med hela styrelsen för att titta pĂ„ lokaler pĂ„ Manhattan. Det var vĂ€ldigt nĂ€ra att vi skrev pĂ„ hyreskontraktet, men till slut drog vi oss ur pĂ„ grund av kriget i Ukraina. Med facit i hand var det rĂ€tt beslut, förklarar Simon Wanler.
Trots att det handlar om en av vÀrldens största stÀder har det norrbottniska varumÀrket lyckats göra avtryck i New York. Sedan ett Är tillbaka driver Bastard burgers ett matstÀlle pÄ Manhattan i nÀra samarbete med Bronx brewery.
â Vi har inte slĂ€ppt tanken, men invĂ€ntar rĂ€tt lĂ€ge. PĂ„ sikt vill vi öppna ett stĂ€lle i egen regi, men nu fokuserar vi pĂ„ att stĂ€rka vĂ„rt varumĂ€rke i USA.
PÄ sex Är har företaget svarat för en otrolig expansion. Den första restaurangen finns kvar pÄ Stationsgatan i LuleÄ. I dag omfattar street food-kedjan 77 matstÀllen i Sverige, Finland, Norge och USA.
MÄlbilden Àr 100 restauranger i Sverige samt ett 30-tal vardera i Norge och Finland.
â Vi ser stora möjligheter i vĂ„ra grannlĂ€nder. Kedjans tre bĂ€sta försĂ€ljningssiffror i nyöppnade lĂ€gen har vi noterat i Helsingfors, Oslo och Oslo. Mottagandet var fantastiskt. Det blir fler stĂ€llen i Norge och Finland - om vi bara kan hitta rĂ€tt lĂ€ge, förklarar Wanler.
För tvÄ mÄnader sedan Äteröppnades efter den lÄnga pandemin företagets restaurang pÄ Arlanda flygplats. Under vÄren gör Bastard burgers entré pÄ Landvetters flygplats i Göteborg.
Bastard Burgers vd undviker att göra nÄgra utfÀstelser inför 2023 utan betonar att fokuset i Är handlar mer om att utveckla företagets digitala erbjudanden samt att arbeta med produktutveckling, bland annat pÄ menysidan.
Konkurrensen har hÄrdnat pÄ senare Är. Stigande kostnader för el, rÄvaror och hyror gör att fokus flyttas frÄn expansion till att försöka optimera verksamheten och bli mer kostnadseffektiva.
â Vi har hittills aldrig behövt stĂ€nga en restaurang, men nu behöver vi se över hela vĂ„r verksamhet och kontrollera att vi verkligen har rĂ€tt lĂ€ge i alla orter. Genom Ă„ren har vi lĂ€rt oss mer och mer om branschen och det kan bli aktuellt att flytta nĂ„got stĂ€lle under Ă„ret, sĂ€ger Simon Wanler.