De gör podd om sin sjukdom: "Vill fylla ett hålrum"

Han är känd från skolkampen i Luleå, hon har ett starkt engagemang i samiska frågor och driver ett instagramkonto med över 14 000 följare. Tillsammans gör Pontus Johansson och Skellebon Ina Omma nu en podd om hur det är att ha bipolär sjukdom.

I en ny podd berättar Pontus Johansson och Ina Omma öppet om den berg- och dalbana som livet förvandlas till när man har bipolär sjukdom.

I en ny podd berättar Pontus Johansson och Ina Omma öppet om den berg- och dalbana som livet förvandlas till när man har bipolär sjukdom.

Foto: Privat

Luleå2021-04-04 09:30

– Vi vill skänka stöd och insikt till personer som befinner sig i samma situation som oss. De får helt enkelt hänga med på vår bipolära resa med alla uppgångar och nedgångar, säger Pontus Johansson.

Råneprofilen blev bekant med Skelleftebon Ina Omma i samband med ett instagramreportage till organisationen Hela Sverige ska leva.

– Vi började snacka och kom snabbt fram till att vi båda hade bipolär sjukdom. Hon är en spännande person och jag tänkte att vi kunde få bra utbyte av varandra om vi skulle göra något tillsammans. Det visade sig att vi båda var intresserade av att göra en podcast, säger Pontus Johansson.

Grundtanken är att ventilera egna erfarenheter och problem som de stött på.

– Man känner sig ganska ensam när man får en diagnos. Det finns poddar om psykisk sjukdom, men inget nischat mot bipolär sjukdom. Vi känner att vi kan fylla ett hålrum. Vi är båda ganska öppna som personer och kan prata öppet och ogenerat om våra egna upplevelser. Vi hoppas det ska bidra till att fler pratar om bipolär sjukdom, att man får bort stigmat och tabun kring psykiska sjukdomar, säger Pontus Johansson.

– Just den biten är så himla viktig. Kring vissa typer av psykisk sjukdom finns det ganska mycket att läsa och lyssna till, exempelvis ångest eller adhd. Men bipolär sjukdom är svårare. Vi ska göra det inne att tala om bipolär sjukdom. Det är verkligen ingenting att skämmas över, säger Ina Omma.

Hon fortsätter:

– Det är också lite av en personlig utmaning att prata om de här sakerna. Det finns så mycket att säga och när man väl lyfter på locket och släpper ut allt så blir det naturligt. Men vissa saker känner jag är jobbiga. Det handlar om situationer när det märks att jag har en sjukdom. När jag insjuknar i skov eller gör knäppa saker. Att berätta är sällan något problem.

"Bipopodden" finns på flera olika plattformar. De fem första avsnitten är inspelade, och avsnitt ett och två släpps på skärtorsdagen. Där snackar duon bland annat om hur det är att få sin diagnos.

– Framtiden får utvisa hur länge vi håller på men så länge vi har något att berätta kommer vi fortsätta. Vi hoppas få stöttning av någon organisation, säger Pontus Johansson.

Bipolär sjukdom innebär i korthet att man drabbas av olika perioder av överaktivitet och depression.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!