Tillgången till strömming i Östersjön, dit Bottenhavet och Bottenviken räknas, har de senaste åren blivit en allt hetare fråga i takt med att tillgången minskat.
För de nordligaste länen är det framför allt surströmmingen som gjort frågan högaktuell. Bristen har gjort att det blivit en form av ransonering i butik, kunder har inte fått köpa mer än en eller två burkar och folk har köat i butiker när burkarna levererats, allt för att komma över den hett eftertraktade delikatessen.
BD Fisk, som producerar Kallax och Storö, har genom åren säkrat upp strömmingen tidigt i trakterna kring Ö-vik och Sundsvall men där har tillgången varit dålig så i fjol fick BD Fisk lita på att vattnen i Norrbotten skulle leverera det som behövdes till produktionen.
Och så blir det även i år.
Denna vecka har fisket startat i Piteåtrakten och första dagen blev det några hundra kilo men under onsdagen kom den första större leveransen till BD Fisk som gör Kallax surströmming och Storö.
– I dag har vi fått två ton så nu kanske det börjar hända någonting, säger Veronica Apelqvist, vd på BD Fisk och fortsätter:
– Vi har gått och väntat. Vi behöver ju 40 ton så vi har varit "nu måste det börja komma" (skratt).
Det är synnerligen viktiga dagar som väntar.
– De fiskar ända fram till midsommar, då hinner vi få fram strömming till premiären. Sedan har vi inte bestämt om vi ska ta emot strömming efter midsommar, vi vet inte om vi har personal så att vi kan göra det.
Sedan tidigare har BD Fisk säkrat upp den fisk som de behöver för att lägga in filéer. Den har köpts in från Finland där det funnits mer strömming men det är enligt Veronica Apelqvist en dyrare lösning än att fiska själv i Sverige, inte minst på grund av transporter och den svaga kronan.
De senaste åren har fisket skett i Norrbotten men om det är den nya standarden återstår att se. Optimalt är det inte sett ur producentperspektiv. Marginalerna blir små.
– Helst skulle vi vilja få strömming tidigare för nu är det panik att få den färdig, säger Veronica Apelqvist.
Fördelen med att fiska på hemmaplan är att fisken inte behöver transporteras.
– Det är jättebra kvalité på den strömming vi får här uppe. Strömming är en ganska känslig fisk och vi får den till oss mycket snabbare och kan ta hand om den, säger Veronica Apelqvist.