Höga bakteriehalter i spagetti – förgiftade 80 personer

I början av augusti blev cirka 80 personer matförgiftade i samband med en fotbollscup i Gammelstad, Luleå. Nu uppger kommunens miljöinspektörer att förklaringen till matförgiftningen finns i de höga halter av bakterier som återfunnits pastan.

Kräkningar var en av biverkningarna som de drygt 80 personerna upplevde efter att ha ätit spaggetti och köttfärssås under en fotbollscup.

Kräkningar var en av biverkningarna som de drygt 80 personerna upplevde efter att ha ätit spaggetti och köttfärssås under en fotbollscup.

Foto: Sandra Nordin

Luleå2022-08-23 14:45

Det var den 5 augusti som de drygt 80 personerna, en stor del var barn som deltog vid en fotbollscup i Gammelstad, matförgiftades av den spagetti som de intagit med sin köttfärssås. 

Miljö och bygg vid Luleå kommun, som är ansvarig kontrollmyndighet, meddelar nu att de funnit höga bakteriehalter i den pasta som servats till middag. 

De bakterier som hittades i pastan var Bacillus cereus och Staphylococcus aureus. Bacillus cereus förekommer naturligt i exempelvis ris, pasta och andra typer av spannmålsprodukter. Staphylococcus finns naturligt på människans hud, slemhinnor eller i sår, och kan överföras till mat som bearbetas med händerna. Vanligtvis orsakar dessa bakterier inga problem, men om de hamnar i livsmedel som sedan förvaras i fel temperatur under för lång tid kan de föröka sig och bilda ett värmetåligt gift (som alltså finns kvar även efter upphettning) som kan göra människor sjuka.

Enligt Luleå kommun kan det toxin som bildats samt höga bakteriehalter som hittats vid analysen av pastan tala för att den kan ha orsakat matförgiftningen. De symtom som de drabbade fått är dessutom väldigt typiska för toxiner som dessa bakterier producerar. Den korta tid som gick från det att maten levererades till att de drabbade personerna åt av den, talar för att toxin fanns i maten redan då den ankom till serveringsplatsen. Därmed är det sannolikt att bakterietillväxt på något sätt skett i pastan redan innan den leverans. 

Prover av maten har skickats till laboratorium för analys. En portion blandad pasta och köttfärssås fanns kvar på restaurangen. Analysresultaten för detta prov var tillfredsställande. Livsmedelsprover togs också i Gammelstad där serveringen ägde rum. Pastan respektive köttfärssåsen analyserades separat. Analyserna av dessa prover visade ett tillfredsställande resultat för köttfärssåsen, men i pastan hittades höga halter av bakterier, samt förekomst av toxiner som kan orsaka matförgiftning. Denna mat hade dock stått framme i rumstemperatur under en tid efter serveringen vilket ger möjlighet till ytterligare bakterietillväxt.

Utifrån hur restaurangen beskrivit hanteringen av pastan har det dock inte gått att hitta någon uppenbar orsak till att en sådan omfattande bakterietillväxt kunnat ske.

"Analysresultat ger dock sällan hela förklaringen till vad som hänt utan ska ses som en indikation eller ledtråd. Bedömningen är en sammanvägning av dessa analyser samt insjuknades symtom, händelseförlopp, samt uppgifter om hur livsmedlen hanterats", skriver Luleå kommun i ett pressmeddalande. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!