REKO (REjäl KOnsumtion) är det allra senaste när det gäller att handla lokalt. I korthet innebär det att matproducenter på en ort bildar en ring (FB-grupp) där de annonserar ut sina varor. Kunderna, som är minst lika lokala, ansluter sig till samma ring, kollar vad som erbjuds och beställer. Ringen meddelar var och när varorna ska hämtas. Varje producent bestämmer hur och när varorna ska betalas.
- Vi har tänkt att utlämningen ska ske en vardagkväll på Campusparkeringen. Vi ska ha en testutlämning någon gång i mars. Den riktiga premiären blir före påsk, berättar Regina.
- Det blir jättespännande, tillägger hon och får medhåll av mamma Margaretha.
Funkar bra
Sedan tidigare är de medlemmar i REKO-ring Umeå och erfarenheterna därifrån är enbart positiva.
Eftersom all mat är förbeställd så är den packad och klar vid leverans, det är bara för kunden att komma och hämta.
- I Umeå sker utlämningen på parkeringen vid Universum. Senast hade vi 85 kunder och utlämningen var klar på 45 minuter, berättar Margaretha.
Detta sätt att sälja och köpa lokalt producerad mat sker helt utan mellanhänder.
- Dessutom blir det mycket mindre transporter och det är bra för miljön, tillägger Regina.
Plats för fler
"Senast hade vi 85 kunder och utlämningen var klar på 45 minuter."
I skrivande stund har 35 matproducenter anslutit sig till ringen i Skellefteå, men det finns plats för många fler. Det är till exempel ständig brist på hemägg.
Sju administratörer, de flesta producenter, ansvarar för att informationen på Facebook hålls uppdaterad. Den som vill sälja via ringen måste varken vara storproducent av morötter eller tillverka tonvis med korv. Någon har kanske några kilo kantareller att sälja framåt hösten eller ett överskott på hemodlad squash.
Margaretha är särskilt nöjd med ringen. Jämfört med att stå på en skördemarknad och sälja en hel dag så är ringen så mycket enklare och effektivare. Allt hon tar med sig är redan sålt och därför blir det inget svinn.
Sprider sig
REKO ger eko över hela landet, håller på att utvecklas till en folkrörelse tack vare nätet. Den allra första ringen startade i finska Österbotten 2013. I höstas räknade Hushållningssällskapet med att det fanns 107 ringar i Sverige.
Det är Hushållningssällskapet som har fått uppdraget att se till att REKO sprids ännu mer. Uppdraget kommer från Jordbruksverket och finansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling via det svenska landsbygdsprogrammet. Projektet pågår i två år och beräknas vara avslutat i höst.
Fakta
REKO: Är ett sätt att sälja och köpa lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder.
Rejäl konsumtion: Det är vad förkortningen REKO står för. Ordet reko betyder också schysst, trevligt och rättvist.
Läs mer på: http://hushallningssallskapet.se/reko/