Med smaker från när och fjärran

I den lilla byn Lövsele tillverkades förra året cirka ett ton handgjord korv med olika ingredienser och smaker. ”Vi tillsätter lokalproducerade råvaror och hämtar smakinfluenser från hela världen till kryddningen ”, säger korvmakaren Christofio Ahmet, som tillsammans med Emelie Hertz driver företaget Västerbotten korv.

Sedan 2013 har korvmakaren Christofio Ahmet tillsammans med Emelie Hertz, här med barnen Rasmus och Edgar, drivit familjeföretaget Västerbotten korv i Lövsele.

Sedan 2013 har korvmakaren Christofio Ahmet tillsammans med Emelie Hertz, här med barnen Rasmus och Edgar, drivit familjeföretaget Västerbotten korv i Lövsele.

Foto: Carina Kvist/frilans

Lövsele2020-03-23 08:00
undefined
Sedan 2013 har korvmakaren Christofio Ahmet tillsammans med Emelie Hertz, här med barnen Rasmus och Edgar, drivit familjeföretaget Västerbotten korv i Lövsele.

Inne på byagården i Lövsele sitter en lapp på dörren med texten: Vänligen lämna skor och ytterkläder i trapphuset.

– Välkomna, ropar Christofio från köket där han torkar och skurar rent inför dagens korvtillverkning. Just denna dag ska han göra ”The Belize”, en korv med fläskkött, prästost, färsk Jalapeño och öl. Christofio berättar att det är mycket viktigt att det är rent och sterilt i köket.

– Det är strikta regler hur man hanterar och förvarar kött. Miljökontoret gör regelbundna kontroller och det är bra. Sedan 2013, då företaget startade så har sortimentet ökat från några få till ett 30-tal olika korvsorter, som görs på gammeldags vis. Köttet mals och korvarna länkas och slås in. Allt sker för hand.

– Så långt det är möjligt köper vi kött och andra ingredienser från närliggande gårdar i Västerbotten. Korvarna innehåller inga tillsatser, konserveringsmedel, färgämnen eller smakämnen i tillverkningen. Att korvarna har olika färg beror främst på vilka kryddor vi använder. De med mycket paprika blir orangeröda i färgen. Annars ser de med fläsk mer gråaktiga ut än korv med nöt- eller lammkött, som blir mer brunaktiga.

Christofio är född och uppvuxen i London och redan i 15-års åldern började han göra egen korv. För nio år sedan flyttade han och Emelie till Sverige sedan de hittat sin drömgård i Lövsele.

– Jag är självlärd och har experimenterat mycket med olika ingredienser. Det är något vi gör fortfarande. Vi prövar oss fram för att hitta nya varianter av gourmetkorvar. Vi gör även egna kryddblandningar och såser, säger Christofio.

Klockan går mot middagstid och då dagens mathantverk är färdigt så startar Christofio grillen. Emelie kommer ut med pojkarna Rasmus och Edgar som skiner upp då de ser sin pappa som står vid grillen.

– Åhh, så gott. Jag älskar grillad korv! ropar Rasmus, som får vänta en liten stund tills korven är färdiggrillad.

undefined
I smeten till korven ”The Belize”, blandar Christofio fläskkött med prästost, färska Jalapeños och öl.
undefined
Familjen samlad utanför gårdsbutiken i Lövsele. Emelie Hertz, Christofio Ahmet och barnen Rasmus och Edgar.
undefined
Det är mycket viktigt att det är rent och sterilt i byagården där korven tillverkas.
undefined
Korvarna ska grillas försiktigt under lång tid för att korven ska få en fin gyllenbrun grillyta.
undefined
Ost och kryddblandningen blandas i smeten.
undefined
All korvsmet blandas för hand.
undefined
Korven stoppas med en handdriven korvstoppningsmaskin.
undefined
Den färska korven är nu färdig att stekas, ugnstekas eller grillas.
undefined
Christofio utanför byagården i Lövsele där alla av företagets olika korvsorter tillverkas.

”Vi prövar oss fram för att hitta nya varianter av gourmetkorvar”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om