Därmed är en långdragen fråga avgjord, nämligen hur Lövånger ska få bättre kvalitet på sitt dricksvatten.
Därmed kan också bönderna i Ytterbyn andas ut, de som är motståndare till att det bildas ett vattenskyddsområde med allt vad det innebär.
Nu finns dock inga pengar till denna investering, som väntas kosta cirka 70 miljoner. Så det enda som är bestämt är alltså vad som ska göras.
Ett vattenverk mindre
Det som talade för lösning Bureå är att kommunen får ett vattenverk mindre att sköta, vilket kommer att spara driftskostnader. Man slipper också långdragna undersökningar när det redan är känt att vattnet är bra.
Vattendom för att ta ut mera vatten finns redan, liksom ett vattenskyddsområde.
Den enda haken är egentligen den långa ledningen på 46 kilometer, som både ska gå till havs och nedgrävd i mark.
Bureå vattenverk behöver också byggas ut något, men det anses behövas i vilket fall som helst eftersom befolkningen väntas öka.
Ytterbyn väljs bort
Näst bästa alternativ var Ytterbyn, 15 kilometer väster om Lövånger. Där skulle det krävas många utredningar innan man säkert vet att vattnet räcker och ska hålla rätt kvalitet.
Det är även känt att markägare är motståndare till ett vattenskyddsområde.
”Inga geotekniker på våran mark”. Bönder vill inte ha vattenskyddsområde.Även den lösningen skulle ha kostat cirka 70 miljoner, och hade inneburit ett vattenverk i Ytterbyn och ledningar till Lövånger för det färdiga dricksvattnet.
Sämst kvalitet
Det tredje alternativet var att bygga nytt vattenverk i Lövånger och ta vatten från den närbelägna Gärdefjärden. Det ansågs sämst eftersom vattenkvaliteten inte har varit bra. Med tanke på klimatförändringarna befaras problemen öka ännu mer.
Det alternativet har kostnadsberäknats till 20 miljoner, men förvaltningen misstänker att summan skulle bli högre.
Det enda som ansågs bra med Gärdefjärden var att man inte behöver lägga en massa nya ledningar, samt att det redan finns erforderliga tillstånd. Gärdefjärden har tidigare använts som råvattentäkt.
Poängen
I en rangordning av alternativen fick Bureå 13 poäng, Ytterbyn fem och Gärdefjärden tre poäng.
Nu ska avdelningen för vatten och avfall på Skellefteå kommun fortsätta att utreda Bureå-lösningen.
– De ska också göra ett förslag kring ekonomin som vi får ta med i vårt vanliga budgetarbete, säger Sara Keisu, ordförande i nämnden.
Fyra mils ledning i havet kan ordna vattnet för LövångerDyr nota om Lövånger ska få bra vattenNytt förslag: Dricksvattnets ledning dras tre mil i havetBönder i Ytterbyn får finna sig i radarundersökningarHoppas på den slutliga lösningen för vattnet i Lövånger