För några veckor sedan rapporterade Norran om Lina som såg varg på gårdsplanen i Blacke, i Lövånger. Efter det har Länsstyrelsen varit på plats och kan bekräfta att det var just en varg som gick förbi.
– Vi kunde hitta spår i sanden och det var tydliga spår från en varg, säger Jonas Gustafsson, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen.
Den gången kom ingen till skada och vargspåren fortsatte in i skogen. Några dagar innan skedde däremot en vargattack, på Bergsåkersgården i Lövsele. Regina Berg driver gården tillsammans med sin man Oskar.
–Vi hade gått och lagt oss när det knackade på dörren. Det var en fågelskådare som hade sett en varg gå över en åker med ett får i munnen, säger Regina.
Dagen efter kom Länsstyrelsen och slog fast att vargen hade dödat totalt sju får – sex tackor och ett lamm. För att undvika fler attacker bestämdes det att fåren skulle tas in några dagar.
– Egentligen går lammen fritt, men eftersom vargen fortfarande fanns kvar i området bestämde vi oss för att det var säkrast att ha lammen inomhus ett tag, säger Regina.
Hon menar dock att rovdjursattacker inte är något stort bekymmer, och att de aldrig haft problem med varg tidigare.
– Vi har knappt varit med om några rovdjursattacker, det är inget vi oroar oss för. En gång kom ett lodjur och tog tre tackor men det är egentligen enda gången.
Däremot tycker hon, såklart, att det inte är trevligt med vargbesök.
– Det var verkligen inte kul, jag blev både skärrad och ledsen. Det var en vecka efter betessläpp, vilket brukar vara den härligaste tiden på året för både oss och för fåren. Nu blev det istället oroligt, säger Regina, som efter några dagar kunde släppa ut fåren igen.
Jonas Gustafsson, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen, förklarar att det inte finns någon vargstam i Västerbotten men att det varje år brukar passera ett antal individer genom länet.
– När vargarna blir äldre ger de sig ut och letar efter eget revir, då kan de gå både norrut och söderut. Vargar är uthålliga djur som brukar gå tre till fyra mil varje dygn. Förutom svenska vargar kan det även komma vargar från Finland och Ryssland.
När fåren på Bergsåkersgården attackerades tog Länsstyrelsen DNA-prover från såren på de skadade fåren, och kunde på så sätt få en bild kring varifrån vargen härstammar.
– Den är född i Bollnästrakten och är troligtvis ganska ung. Det var nog samma varg som observerades några dagar senare. Vi vet inte helt säkert om det är så men det är en ganska kvalificerad gissning, säger Jonas Gustafsson, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen.
Han säger att det inte finns några tydliga tecken på att vargen bestämt sig för att slå sig ner i Västerbotten.
– Förmodligen var, eller är, vargen på genomresa. Det är möjligt att den väljer ett ställe i Västerbotten som sitt revir, men det är inget som vi sett än.
Han uppmanar privatpersoner att rapportera till Länsstyrelsen om de ser varg. Enklaste sättet är att använda Skandobs, som är en e-tjänst utvecklad i samarbete mellan Rovdata i Norge och Naturvårdsverket i Sverige.
– Att privatpersoner hör av sig är egentligen enda sättet för oss att veta var det finns varg och hur de rör sig. Vi uppskattar därför alla typer av rovdjursobservationer, säger Jonas Gustafsson.