Studievägledaren: ”Det finns många vägar att gå”

För den som lämnat grundskolan utan gymnasiebehörighet finns det många olika vägar att gå. Det menar Gunilla Stenström, studie- och yrkesvägledare vid Lövångerskolan.

”Det som också finns nu är att vi har möjlighet att söka direkt till folkhögskola för elever med de behoven”, säger Studie- och yrkesvägledaren Gunilla Stenström.

”Det som också finns nu är att vi har möjlighet att söka direkt till folkhögskola för elever med de behoven”, säger Studie- och yrkesvägledaren Gunilla Stenström.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Lövånger2021-06-18 17:00

Norran har gått igenom statistik som visar att många elever i Skellefteå kommun går ut årskurs nio utan fullständiga betyg, som i vissa fall innebär att man saknar gymnasiebehörighet. Gunilla Stenström, studie- och yrkesvägledare vid Lövångerskolan, ger sina bästa tips på vägar att gå för dessa elever.

– Det finns alltid en väg att gå för alla elever. Det kan i de flesta fall bli nästan bättre för de elever som inte är behöriga att få lite mer tid och hjälp med sina studier, de mognar också på köpet.

För den som vill ha en yrkesinriktad utbildning men saknar de godkända betyg som krävs finns ”Yrkesintroduktion”. Den kan innehålla utbildning för att du ska få ett lättare arbete. Där erbjuds matte, engelska och svenska och blir du behörig efter ett läsår kan du söka ett nationellt program.

– Introduktionsprogram är en bra väg för att få testa på lite olika saker och vara ute på någon form av praktik.

På Anderstorpsgymnasiet finns yrkesintroduktionsplatser inom fordonsteknik. Baldergymnasiet erbjuder yrkesintroduktionsplatser inom industriteknik, vård och omsorg, och handel och service. På Naturbruksgymnasiet kan man söka till yrkesintroduktion inom naturbruk med inriktning mot skog eller djur.

På Yrkesgymnasiet finns yrkesintroduktionsplatser inom bygg och anläggning, el och energi, fordonsprogrammet, hantverksprogrammet, industriprogrammet och vård- och omsorgsprogrammet. Praktiska gymnasiet erbjuder yrkesintroduktionsplatser inom vård- och omsorgsprogrammet.

På Guldstadsgymnasiet finns yrkesintroduktionsplatser inom barn- och fritidsprogrammet, el- och energiprogrammet och hantverksprogrammet.

– Det som också finns nu är att vi har möjlighet att söka direkt till folkhögskola för elever med de behoven. Att gå gymnasiet i en annan skolform som folkhögskolorna är.

Det finns även ett individuellt alternativ på Anderstorpsgymnasiet, Guldstadsgymnasiet och Baldergymnasiet. Det är en individanpassad utbildning som kan innehålla studier på gymnasie- eller grundskolenivå, blandat med praktik.

Målet med det individuella alternativet är att eleven ska kunna gå vidare till yrkesintroduktion, eller annan utbildning vid till exempel folkhögskola, eller att komma ut på arbetsmarknaden via en praktikplats. Det finns även möjlighet att göra sig behörig för att söka till ett nationellt program.

– Sedan har vi ju de elever med kort tid i Sverige som går Språkintroduktion på Baldergymnasiet. Här har man möjlighet att fortsätta läsa in grundskolans ämnen och på så sätt få behörighet till att söka ett nationellt program.

Det här krävs...

... för att få gymnasiebehörighet:

• Man behöver inte ha fullständiga betyg för att få gymnasiebehörighet.

• till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och godkända betyg i minst fem andra ämnen.

• till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och godkända betyg i minst nio andra ämnen.

• För ekonomiprogrammet, humanistiska programmet- och samhällsvetenskapsprogrammet ska fyra av de nio övriga godkända ämnena vara geografi, historia, samhällskunskap och religionskunskap.

• För naturvetenskapsprogrammet och teknikprogrammet ska tre av de nio övriga godkända ämnena vara biologi, fysik och kemi. För estetiska programmet är de nio ämnena valfria.

Ett tredje alternativ

• Ett annat alternativ är att söka en programinriktad gymnasieplats. 

• Det är möjligt för den som har godkänt i svenska och engelska eller matte och fyra ytterligare ämnen, eller för den som har godkänt i svenska, matte och engelska plus tre ytterligare ämnen. 

• Då får eleven läsa in det grundskoleämne som saknas, matte eller engelska, innan man kan börja läsa gymnasiekursen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!