I det gråmulna vädret fylldes snabbt de små grusgångarna mellan kyrkstugorna med folk och variationen på vad som fanns till försäljning var stor. Inför den kommande surströmmingspremiären nästa helg, så fanns det både lokalproducerad surströmming och olika tillbehör att fylla sin klämma med. Gerd Tjärnström som besökte marknaden tillsammans med sitt barnbarn My Tjärnström, stannade till hos Sören Karlsson för att köpa strömming som han fiskat mellan Blackkallen och Avgrunden vid Lövångerskusten.
– Jag har provat den här surströmmingen förut och jag vet att den bara blir godare och godare. Jag vill också köpa en burk saltströmming så jag har till frukost. Det är så gott med färskpotatis till och många av oss Lövångersbor är nog uppfödda på det, säger Gerd med ett leende.
Vid ett annat marknadsstånd finns Astrid Hallman som berättar för Katrin Arslan och Yasmin Eriksson hur hon tillverkar sina silversmycken med olika stenar.
– Jag köper stenar från olika delar av världen men den här stenen har jag hittat här hemma, säger Astrid och håller upp en silverring med en gnistrande sten på.
Rykande åtgång
I en av kyrkstugorna bakade Anna-Maria och Noak Larsson mjukkakor och kön var lång.
– Vi började baka tidigt i morse för att ha ett lager då marknaden skulle öppna. På en halvtimme var det slut så nu bakar vi så mycket vi bara kan, säger Noak glatt.
En annan som hade fullt sjå med att baka var Jamila Kalash som bakade syriska bröd. Till sin hjälp hade hon sin dotter Ayshe Kalash som berättade att de två olika bröden är typiska måltidsbröd i den syriska kosten.
– Den här mjukkakan kallas Nane ferne och det tunnare brödet är Nane selle. Det är jättegott, säger Ayshe och packar ner nygräddade bröd i påsar.
Margareta Olofsson, Kräkångers ekogård, berättar att intresset för att handla lokalt har ökat och efterfrågan på ekologiska livsmedel är stor.
– Det har varit otroligt mycket folk här och många har sålt slut på sina produkter. Det är möjligt att det blir besöksrekord på årets skördemarknad, säger hon med ett leende.