Stor variation på skördemarknaden

Nyskördade grönsaker, bröd, ost, korv, hantverk och surströmming. Det fanns en hel del att köpa på den traditionella skördemarknaden i Lövånger. Mycket var ekologiskt och det mesta kom från lokala producenter.

Gerd Tjärnström som var på skördemarknaden med sitt barnbarn My Tjärnström, köpte strömming av Sören Karlsson, till höger. Till sin hjälp hade han Carl-Gustav Brännström.

Gerd Tjärnström som var på skördemarknaden med sitt barnbarn My Tjärnström, köpte strömming av Sören Karlsson, till höger. Till sin hjälp hade han Carl-Gustav Brännström.

Foto: Carina Kvist/frilans

Lövånger2019-08-11 11:25
undefined
Gerd Tjärnström som var på skördemarknaden med sitt barnbarn My Tjärnström, köpte strömming av Sören Karlsson, till höger. Till sin hjälp hade han Carl-Gustav Brännström.

I det gråmulna vädret fylldes snabbt de små grusgångarna mellan kyrkstugorna med folk och variationen på vad som fanns till försäljning var stor. Inför den kommande surströmmingspremiären nästa helg, så fanns det både lokalproducerad surströmming och olika tillbehör att fylla sin klämma med. Gerd Tjärnström som besökte marknaden tillsammans med sitt barnbarn My Tjärnström, stannade till hos Sören Karlsson för att köpa strömming som han fiskat mellan Blackkallen och Avgrunden vid Lövångerskusten.

– Jag har provat den här surströmmingen förut och jag vet att den bara blir godare och godare. Jag vill också köpa en burk saltströmming så jag har till frukost. Det är så gott med färskpotatis till och många av oss Lövångersbor är nog uppfödda på det, säger Gerd med ett leende.

Vid ett annat marknadsstånd finns Astrid Hallman som berättar för Katrin Arslan och Yasmin Eriksson hur hon tillverkar sina silversmycken med olika stenar.

– Jag köper stenar från olika delar av världen men den här stenen har jag hittat här hemma, säger Astrid och håller upp en silverring med en gnistrande sten på.

Rykande åtgång

I en av kyrkstugorna bakade Anna-Maria och Noak Larsson mjukkakor och kön var lång.

– Vi började baka tidigt i morse för att ha ett lager då marknaden skulle öppna. På en halvtimme var det slut så nu bakar vi så mycket vi bara kan, säger Noak glatt.

En annan som hade fullt sjå med att baka var Jamila Kalash som bakade syriska bröd. Till sin hjälp hade hon sin dotter Ayshe Kalash som berättade att de två olika bröden är typiska måltidsbröd i den syriska kosten.

– Den här mjukkakan kallas Nane ferne och det tunnare brödet är Nane selle. Det är jättegott, säger Ayshe och packar ner nygräddade bröd i påsar.

undefined
Katrin Arslan och Yasmin tittade på Astrid Hallmans egentillverkade silversmycken.
undefined
Syskonen Alina och Nelly Båtmäster köpte både hembakade kakor och lördagsgodis.
undefined
Anna-Maria Karlsson bakade mjukkakor i en av kyrkstugorna.
undefined
Många besökte helgens skördemarknad i Lövånger. Ulla och Tore Andersson passade på att köpa ekologisk dill, kålrabbi och broccoli av Margareta Olofsson, Kräkångers ekogård.

Margareta Olofsson, Kräkångers ekogård, berättar att intresset för att handla lokalt har ökat och efterfrågan på ekologiska livsmedel är stor.

– Det har varit otroligt mycket folk här och många har sålt slut på sina produkter. Det är möjligt att det blir besöksrekord på årets skördemarknad, säger hon med ett leende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om