Sågar Lövångers trygghetsboenden – kräver översyn

Nu kräver flera aktörer i Lövånger attraktiva boenden för äldre. De menar att de trygghetsboenden som finns på orten inte lever upp till kraven på bra standard.

Helena Markgren, VD i Skebo och Skellefteå Industrihus

Helena Markgren, VD i Skebo och Skellefteå Industrihus

Foto: Yvonne Rönngren

Lövånger2024-08-19 05:00

Nyheten i korthet

  • Flera aktörer i Lövånger kräver bättre standard på trygghetsboenden för äldre, med kritik mot de nuvarande boendena för att de inte uppfyller förväntningarna.
  • Dåliga boendeförhållanden kan leda till negativa konsekvenser för Lövånger som ort, då äldre kan välja att bo kvar i sina egna hus och därmed hindrar yngre från att flytta in.
  • Skebo, det företag som äger trygghetsboendena, har tagit emot kritiken och planerar att göra en översyn av hela beståndet i Lövånger.

Det är tio föreningar samt en privatperson i Lövånger som gör gemensam sak: I en skrivelse till Skebo, socialnämnden och kommunstyrelsen i Skellefteå ställer de krav på bättre standard på trygghetsboenden i Lövånger. 

De har gjort jämförelser med Skebos trygghetsboenden på andra orter i kommunen och kommit fram till att de allra minsta finns i Lövånger. Där är lägenheterna 27 kvadratmeter och av det utgör badrummet 6 kvadratmeter. De bostäderna var tidigare särskilda boendeplatser och, enligt aktörerna, motsvarar de inte förväntningar på ett trygghetsboende. 

– Vi vill att man slår ihop två av rummen i de befintliga boendena och gör det till en lägenhet, säger Evy Andersson, ordförande Hembygdsföreningen, Lövånger. 

De skriver också att undermåliga trygghetsboenden kan innebära en mycket tråkig utveckling för Lövånger som ort. Effekten kan bli att äldre kanske inte lämnar sina hus, vilket, i sin tur, innebär att yngre inte har möjlighet att bo kvar då inga hus finns att köpa eller ta över. 

– Ganska många hus i Lövånger bebos av ensamstående äldre personer som kanske skulle vilja flytta och trygghetsboende är en jättebra boendeform, men här i Lövånger är de för små och köket är för dåligt. 

En annan aspekt de pekar på är att dagens 40-talister ställer helt andra krav på boende än tidigare generationer och att de inte kommer att nöja sig med dessa ”minimalistiska” bostäder som erbjuds i dagsläget. Önskemålet är att kommunen och Skebo ser över detta och skapar attraktiva bostäder i Lövånger. 

undefined
Helena Markgren, VD i Skebo och Skellefteå Industrihus

Helena Markgren, VD Skebo säger att de tagit emot skrivelsen, men inte hunnit diskutera den. 

– Men redan i våras har vi fått ett uppdrag av Skebos styrelse att se över Lövånger som helhet. Vi ska ta fram förslag på åtgärder för ökad och långsiktig uthyrning i Lövånger och det gäller hela beståndet, säger hon och tillägger: 

– Skrivelsen har rätt i att det finns tillgängliga trygghetsboenden i Lövånger. Men precis i början på augusti hade vi inga lediga trygghetsbostäder där, så det svänger en del. 

Helena Markgren håller med om storleken och innehållet i lägenheterna, som de ser ut i dag. 

– De gjordes och byggdes utifrån dåtidens tankar om äldreboende. Min egen ambition är att vi kan göra en plan under hösten, men det måste förankras med socialnämnden och med Skebos styrelse. 

Trygghetsboende

Termen trygghetsboende kom 2008. Fler och fler servicehus omvandlas idag till trygghetsboende. Det krävs inget biståndsbeslut för att bo i trygghetsboende. Du hyr eller köper din bostad på eget initiativ. 

Till skillnad från äldreboenden ingår varken mat, service, omvårdnad eller sjukvård. Däremot är det ett krav att bostäderna ska vara funktionellt utformade, att boendet ska ha gemenskapslokaler för måltider, samvaro, hobby och rekreation. Flera trygghetsboenden har personal/bovärd på plats på angivna tider.

De som ska bo i huset måste ha fyllt 65 år. Om ett gift par, ett sambopar eller ett syskonpar vill bo i lägenheterna räcker det med att den ena personen har fyllt 65 år. 

Källa: Seniorval 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!