Bank och mäklare involverade i rekorddyra husköpet

En 25-årig man utan inkomst köper en miljonvilla i Lövånger, som beskrivs som ett ruckel. Samma dag intecknas huset och han köper en lyxig Mercedes. Hur är det möjligt att affären kan gå igenom utan att någon reagerar? "Förklaringen var att man tänkte göra ett projekt", säger den mäklare som hjälpt till.

Vem bär ansvaret för att kontrollera och slå larm om misstänkta fastighetsaffärer? Försäljningen av Lövångervillan har passerat både bank och mäklare.

Vem bär ansvaret för att kontrollera och slå larm om misstänkta fastighetsaffärer? Försäljningen av Lövångervillan har passerat både bank och mäklare.

Foto: TT/Ulrika Nohlgren

Lövånger2022-11-02 08:00

Norran har tidigare berättat att en villa i Lövånger såldes för 4,5 miljoner kronor, bara månader efter att den sålts för 400 000 kronor. Köparen bor i Skogås. Inteckningen som gjorts på 3,4 miljoner kronor går att se i fastighetshistoriken från Lantmäteriet. Hur reagerar de på köpet?

Enligt David Fridh, jurist där, gör de inga kontroller om beloppen vid husaffärer är rimliga.

– Vi varken kan eller ska kontrollera detta, säger han och tillägger att det i normala fall är en bank som vill göra inteckningen.

Som kreditgivare gör de kontroller innan de beviljar lån på huset.

undefined
Frank Hojem betoner flera gånger under intervjun att de utreder och polisanmäler när de misstänker oegentligheter.

Det är SEB som skickat in papperna om inteckningen. Vad säger banken om sitt ansvar? Vilka kontroller har SEB gjort när det gäller köparen? Och hur ser de på att säkerheten för lånet är ett förfallet hus i Lövånger?

Bankens kommunikationschef Frank Hojem kommenterar inte enskilda kunder på grund av banksekretess. På frågan hur det är möjligt att en person får låna med tanke på inkomst och husets värde svarar han:

– Samma lånevillkor gäller för alla. Banken tittar på inkomst, skulder, andra belånade fastigheter, objektet man vill låna till och värderingen som finns i botten, andra tillgångar och personens och hushållets ekonomi.

Banken gör en egen värdering av objektet, berättar han. Det är ingen bankperson som åker ut och kontrollerar utan man går efter en databas.

Alla här vet att huset är inte värt så mycket. Jag har svårt att se att det ska stå i er databas också. Kommentar på det?

– Vi kan inte kommentera den enskilda kunden. Däremot, om vi misstänker att något blivit fel eller om det finns oegentligheter eller om man uppgett fel uppgifter av något slag så gör vi alltid en egen utredning av det. Och är det så allvarligt att till och med brott begåtts då gör vi en polisanmälan såklart.

Är det aktuellt här?

– Det får jag tyvärr inte säga.

Men är det inte uppseendeväckande med en så extremt snabb värdeökning? 

– Det är inte en fråga för banken att bedöma. Banken bedömer säkerheten. När det gäller värdeökning måste man prata med exempelvis en mäklare.

Sker det någonsin att huspriser med stiger flera hundra procent på några månader utan renovering?

– Jag är inte rätt person att svara på det.

Vad kan man reagera på i en sådan här affär?

– Om man inte får svar på de frågor vi har behov av att ställa och man misstänker att det finns något annat börjar man ställa frågor kring det. I annat fall får man göra en grundligare utredning av det och lämna över till polis.

Vad vill du säga till kunder i SEB och andra som ser detta som ett risktagande från banken eller möjligheter till att begå bedrägeri?

– Generellt när det gäller bedrägeri så är banken också ett offer. Banken råkar illa ut om man lånar ut pengar på felaktig grund. Återigen om vi upptäcker att något blivit fel eller vi ser misstanke om någonting då agerar vi. Det är enda sättet att stoppa brottsligheten.

Här är det så uppenbart för hela befolkningen att det här är något konstigt – bör inte banken reagera och göra ännu mer kontroller?

– Där håller jag inte med. Det är skillnad på om vi agerar på det och att vi inte får kommentera på det.

Svenska mäklargruppen står det längst upp på köpebrevet mellan säljaren och köparen. Namnteckningarna är bevittnade av två mäklare.

Enligt mäklare Dan Cramling har han utfört ett så kallat skrivuppdrag i det här fallet och hjälpt en säljare att skriva de papper som krävs. Han har träffat köparen och säljaren på kontoret och han säger sig ha gjort kontroller på personerna. Förklaringen han fick till affären var att de planerade att göra ett projekt och hyra ut fastigheten.

– Vi är lite avundsjuka på er i norr och det prisuppsving som skett, säger han.

Affären gjordes upp utan att mäklaren varit inblandad, hävdar han. Han tittar igenom fastighetshistoriken och tycker sig inte se något konstigt.

Men varför betala tio gånger mer än det är värt?

– Priset bestäms av marknaden. Detta har finansierats genom banken så han måste ha bedömts som kreditvärdig. Vi går på bankens uppgifter.

Norran vill ställa fler frågor, men mäklaren säger att han måste på ett möte. När Norran ringer på tisdagsmorgonen svarar han inte. Vi mejlar och sms:ar kompletterande frågor. Mäklaren återkopplar inte under tisdagen. 

Mäklares ansvar

I Norrans tidigare granskning av ekobrott i Boliden var en mäklare inblandad.

Han hävdade att han gjort tillräckliga kontroller av köpare och säljare och även att han enbart gjorde skrivuppdrag åt den numera ekobrottsdömda kvinnan. 

Detta till trots dömdes mäklaren för flera fall av näringspenningtvättsbrott vid Skellefteå tingsrätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!