Iris Karlsson har i många år arbetat som pedagog och varit skyddsombud på bland annat Kobbens förskola i Lövånger. I dag är hon pensionär men hoppar ibland in som vikarie.
Hon är mycket kritisk till planerna på att lägga Kobben i träda och flytta verksamheten till Lövångers förskola.
– Lövångers förskola uppfyller inte kraven på tillgänglighet. Bristande tillgänglighet är en form av diskriminering och den som har en funktionsnedsättning har rätt att ställa krav, säger hon.
Det finns till exempel många problem om man är rullstolsburen eller på annat sätt rörelsehindrad, säger hon.
– För att använda hissen genom ordinarie ingångar måste man först ta sig upp för en halvtrappa. Med rullstol måste man i stället gå in genom köksingången eller vid nedre gaveln och sedan ta sig genom källaren för att nå hissen.
– Den stora lekgården på baksidan går inte att nå från avdelningarna på ett smidigt sätt och altanen är för hög för att det ska byggas en ramp med godkänd lutning, säger hon.
Hon pekar också på riskerna vid utrymning, då hiss inte kan användas.
– Alla barn, anhöriga och personal har rätt att få komma in och ut genom de vanliga ingångarna. Att behöva krångla sig genom köksingångar eller källare är en diskriminering i sig. Det är inte bara permanenta funktionsnedsättningar som ska beaktas utan kan också vara tillfälliga som till exempel ett brutet ben.
En stor fördel med Kobbens förskola är enligt Iris Karlsson att den faktiskt är anpassad, till exempel med ramper vid utgångarna.
Hon undrar hur man framöver ska lösa tillgängligheten för barn och föräldrar i Lövånger, och har skickat en skrivelse till om detta till kommunen. Ännu har hon inte fått något svar.
– Skellefteå kommun har minsann fått pris för att de är så duktiga på det här med tillgänglighet. Men det verkar inte som att Lövånger räknas med.
Kerstin Steinvall, avdelningschef för förskolan i Skellefteå kommun, understryker att inget formellt beslut ännu är fattat kring Kobbens förskola. Hon kan inte heller ge något svar på när det beslutet kan komma att tas.
Hon meddelar att inga nya tillgänglighetsanpassningar är planerade. I en kommentar skriver hon:
”Vi har inte fått kännedom av att någon har så särskilda behov att Lövångers förskola inte skulle fungera att bedriva utbildningen i. Diskriminering är något som inte kan uppstå i förväg”.
Om det behöver vidtas åtgärder kommer det att påtalas för fastighetsavdelningen, understryker hon.
”Det ingår också i förberedelsearbetet som behöver ske kring varje enskilt barn, och för gruppen som helhet, att kartlägga särskilda behov av anpassningar och hitta så bra lösningar som möjligt”.