Ängarna längs Gärdefjärdens strandkant har sedan ett tag tillbaka vuxit igen. För att återskapa ett öppet landskap har länsstyrelsen nu påbörjat ett projekt där de ska avverka träd och ris längs strandängarna. Detta för fåglarnas skull då de trivs bäst i öppna ytor där de kan ha full koll på omgivningen.
Gärdefjärden är en gammal havsvik som skiljdes från havet för omkring 400 år sedan. Nu är det en grund och näringsrik fågelsjö.
Naturreservatet i området bildades år 1972 för att bevara biologisk mångfald. 2017 beslutade länsstyrelsen om en ny skötselplan som möjliggör återskapande av öppna strandängar och mer än 40 hektar skog ska avverkas.
Länsstyrelsen driver projektet, men en stor del av summan finansieras av EUs jordbruksprogram.
För att bevara strandängarna kommer de stängslas in och "skötas" av betande djur. Djuren som rekryteras är kor, får och hästar från djurägare i närheten.
– Det finns ett lokalt engagemang för att det här ska bli av, säger Hanna Johansson Jänkänpää som är med och driver projektet.
I området är de vanligaste fågelarterna gräsand, bläsand, kricka, vigg och knipa.
Arbetet i Gärdefjärden jobbar även mot flera olika svenska miljömål, bland annat de om myllrande våtmarker och ett rikt växt- och djurliv.
– Vi gör saker för besökarna också, inte bara för fåglarna, säger Hanna Johansson Jänkänpää och berättar om planerna på att bygga ett fågeltorn och en ny utsiktsplattform.