Det var allt lite förväntan som låg i luften på Hemgården den förmiddagen. Samma morgon hade drygt 70 vaccindoser burits in genom dörren och strax efter klockan nio började det vara dags att ge boende och medarbetare första dosen.
Innan dess hade boendets sjuksköterskor instruerats av sjuksköterskan Marcus Karlsson-Lundmark.
– Jag åker runt i kommunen och instruerar hur vaccinet ska blandas, förklarar han och vänder en liten flaska vaccin upp och ner, långsamt.
Hemgårdens båda sjuksköterskor Monica Johansson och Elise Larsson har sett fram emot den här dagen.
– Vi har verkligen längtat efter vaccinet och nästan gått och hållit andan av rädsla för att få in smittan på boendet, säger Elise Larsson och Monica Johansson nickar instämmande.
Hemgården har än så länge inte haft något bekräftat fall av covid-19. Precis som på andra boenden arbetar man strikt med restriktioner, följer dem noggrant och upprätthåller förebyggande arbete för att undvika smitta.
Alla åtgärder för att undvika smitta kommer att pågå en tid till, trots att första dosen vaccin getts. Dos nummer två ska ges inom sex veckor från det första tillfället och inte förrän två veckor efter det, räknar man med fullgott skydd. Det förklarar de båda sjuksköterskorna.
Det finns olika typer av vaccin, kan man ta en annan sort vid andra tillfället?
– Nej, det måste vara samma vaccin båda gångerna, förklarar Monica Johansson.
Som ytterligare säkerhetsåtgärd använder alla som kommer in på Hemgården munskydd, även undertecknad vid besöket. Basala hygienrutiner är vardag och om någon boende visar upp symtom sker provtagning så snart det är möjligt. I de fallen gäller också full skyddsutrustning för medarbetarna.
Alla säkerhetsåtgärder kräver resurser och medarbetarna på Hemgården säger att det är ganska tufft och tight om personal. Det finns flera utmaningar då många av de boende har demenssjukdomar som gör det svårt för dem att förstå vikten av skyddsrutiner.
Mona Stenberg är enhetschef vid boendet och säger att det känns oerhört bra att vaccineringen inletts.
– Det har varit mycket oro och alla gör ett fantastiskt jobb, men det här är inte över än, utan det gäller att hålla i och hålla ut, säger hon.
Hon säger också att man är noga med att sprida ut de boende i exempelvis matsalarna och att alla aktiviteter pausats under pågående pandemi. Hemgården har också haft möjlighet att använda fler omklädningsrum och lunchrum för att kunna hålla avstånd mellan medarbetare.
Vad är svårast?
– Att inte kunna vara lika hjärtlig eller nära de boende och det märks också att de saknar sina anhöriga.
I matsalen på en av avdelningarna pågår vaccinationerna för fullt. Else Mari Fjällberg ska strax få sin dos av Elise Larsson, som rullar upp hennes tröjärm.
– Det känns bra att få vaccin, säger Else Mari och ler.
Hon grimaserar en smula vid sticket, men det är över på ett par sekunder.
Hon var sist ut på just den här avdelningen. Sjuksköterskorna Monica Johansson och Elise Larsson drar vidare mot nästa grupp boende som väntar på sin första dos.
– De äldre här har inte farit väl av pandemin, men det gäller att stå ut. Vi måste kämpa, säger Monica Johansson.