På en specialskyltning till höger om disken - där står de allihop - ytterkrukor allra mest men även några vaser. Så småningom bör det dyka upp en hel del klassiska planteringskrukor av typen bränd lera också.
- Vi har inte fått in så många krukor än, det här är ju så nytt, förklarar Rut Morén.
Det nya är resultatet av en kombination av nedärvd klimatångest och en artikel som stod att läsa i en branschtidning förra våren. Det var Ruts arbetskamrat, kompanjon och tillika mamma, Anitha Lundkvist, som läste reportaget om blomsterhandeln som tagit återbrukandet till en ny nivå. Där tar de emot gamla krukor och säljer dem till nya kunder.
"Alla var rörande överens om att vi har för mycket."
Om detta talade Anitha och Rut länge. Ända till i höstas då butiken hade ett av sina återkommande event. Den här gången bjöds ortsborna på bubbel och ett givande samtal om överkonsumtion och hållbarhetstänk.
- Alla var rörande överens om att vi har för mycket, minns Anitha.
Det var just dessa diskussioner som blev startskottet för det som hände några månader senare, den 1 februari. Det var den dagen butiken gick ut på Facebook och förklarade att alla kan lämna in sina begagnade krukor och vaser för att säljas en gång till.
- Vi tar emot allt, utom planteringskrukor i plast, fortsätter Anitha.
Krukorna granskas, skicket bedöms, de diskas, prissätts och tomma säljs de för några kronor.
- Vi kan också sätta nya blommor och arrangemang i dem, tillägger Rut.
För butiken innebär detta att den kan minska sina inköp av nytillverkade krukor. För kunderna innebär det att de blir av med sina gamla som bara står och samlar damm.
- Vi betalar inget för krukorna och hittills är det ingen som har frågat om det heller.
Att arbeta för en mer miljö- och klimatsmart blomsterhandel är inte helt lätt, förklarar de båda kompanjonerna. Snittblommor körs i lastbil från Holland. Blommor besprutas och krukväxter behandlas med tillväxthämmande medel för att bli lagom små och knubbiga.
- Vi försöker hela tiden arbeta på ett miljövänligt sätt, berättar Anitha. Källsorterat har vi alltid gjort. Vi återanvänder omslagspapper och på vintern slår vi in blommorna i tidningspapper istället för att använda nytt så kallat fodrat papper. Och så försöker vi hitta lokala, ekologiska produkter. Sommarplantor odlas här i trakten.
- Och så är vi sena med att haka på nya trender, tillägger Rut. Det beror på klimatångesten.