På gården i Lövsele, strax söder om Lövånger, delar tre röda hus på samma infart och gårdsplan. Här bor lika många generationer i en bullerbyidyll, där de hjälps åt att driva ekologisk matproduktion med grönsaker och får.
Mest drivande idag är generationen i mitten; Regina och Oskar Berg. Välkända ansikten för många i bygden, både genom engagemanget i Skellefteås reko-ring och flitigt deltagande på arrangemang som Matturen och skördemarknader. Nu väntar ännu en plattform för det lokalproducerade.
Under sommaren invigs en saluhall i Lövånger.
– Det är Lövångerbygdens Utveckling som tagit initiativet. Vi är en av omkring 30 lokala producenter som kommer finnas representerade där i gamla blomsterbutikens lokaler. Utifrån gensvaret verkar hittills verkar det bli jätteuppskattat, berättar Regina.
Projektet, fortfarande på planeringsstadie, är ännu en punkt på en redan lång ”att göra”-lista. För i skiftet mellan april och maj tänker paret Berg redan på midsommar och höstskördar.
– Det är mycket planering. Vad vi behöver så nu för att kunna skörda rätt mängd i rätt tid. Vad vill kunderna ha, och när. Men det är kul och vi har tur att ha mycket erfarenhet och kunskap att utgå från, säger Regina..
Hon växte själv upp på gården som tredje generation. Odlingsdagboken, med information som sträcker sig decennier bakåt i tid, den finns kvar. Det gör också föräldrarna som skrev den – de bor mitt emot.
– Jag och Oskar tog över familjeverksamheten med ekologisk grönsaksodling 2021. Vi hade ju hjälpt till tidigare år också, men det har varit väldigt tacksamt att kunna fortsätta få råd och mer erfarenhet allt eftersom, säger Regina.
Mamma Margaretha flikar in med ett citat.
– En försenad dag på våren är en försenad vecka på hösten.
– Så nu måste växthusen igång, säger Regina och skrattar.
Lamningen är över för i år. Stjälkselleri, purjolök och fänkål börjar redan titta upp ur jorden. Den här kyliga aprildagen åker de första frilandsgurkorna ner i krukorna. Gårdsbutiken har flyttat till en annan byggnad, veden som värmer samtliga hushåll är snart färdigkluven. Snart släpps fåren på bete, men först ska årets hagar stängslas klart.
Det finns att göra. Men det finns också plats för drömmar. En av dem för samtalet tillbaka till saluhallen.
– Tanken är att den ska drivas av oss producenter så småningom. Och det vore väldigt mysigt med en liten caféhörna där. Kanske med en stenugn. Vi får se, säger Regina.