I Lövånger får det lokala plats att växa

Lamm, hantverk, grönsaker. Familjen Berg har många järn i elden. I sommar blir det ett till, när Lövånger får en saluhall.

"Barnen pratar ibland om att ta över sen. Bo här i varsitt hus, ha alpackor och kanske en häst. Hilde vill odla broccoli och Juni måste ha svartkål för att kunna göra chips", berättar Regina.

"Barnen pratar ibland om att ta över sen. Bo här i varsitt hus, ha alpackor och kanske en häst. Hilde vill odla broccoli och Juni måste ha svartkål för att kunna göra chips", berättar Regina.

Foto: Thea Holmqvist/Frilans

Lövånger2023-05-13 11:00

På gården i Lövsele, strax söder om Lövånger, delar tre röda hus på samma infart och gårdsplan. Här bor lika många generationer i en bullerbyidyll, där de hjälps åt att driva ekologisk matproduktion med grönsaker och får.

Mest drivande idag är generationen i mitten; Regina och Oskar Berg. Välkända ansikten för många i bygden, både genom engagemanget i Skellefteås reko-ring och flitigt deltagande på arrangemang som Matturen och skördemarknader. Nu väntar ännu en plattform för det lokalproducerade.

undefined
I väntan på att växthusen kommer igång får de första sådderna möta våren på inglasningen hos Reginas föräldrar. Här är de skyddade mot kylan men får allt nödvändigt ljus.
undefined
Utöver matproduktionen tas också ullen från fåren tillvara och blir allt från tovade tvålar till filtar och garn.

Under sommaren invigs en saluhall i Lövånger.

– Det är Lövångerbygdens Utveckling som tagit initiativet. Vi är en av omkring 30 lokala producenter som kommer finnas representerade där i gamla blomsterbutikens lokaler. Utifrån gensvaret verkar hittills verkar det bli jätteuppskattat, berättar Regina.

Projektet, fortfarande på planeringsstadie, är ännu en punkt på en redan lång ”att göra”-lista. För i skiftet mellan april och maj tänker paret Berg redan på midsommar och höstskördar.

– Det är mycket planering. Vad vi behöver så nu för att kunna skörda rätt mängd i rätt tid. Vad vill kunderna ha, och när. Men det är kul och vi har tur att ha mycket erfarenhet och kunskap att utgå från, säger Regina..

undefined
Till midsommar vill Regina och Oskar kunna erbjuda de första primörerna som sallat och dill, så nu ska växthusen komma igång.
undefined
Odlingen är i full gång och flera grödor har fått flytta ut i ljuset.

Hon växte själv upp på gården som tredje generation. Odlingsdagboken, med information som sträcker sig decennier bakåt i tid, den finns kvar. Det gör också föräldrarna som skrev den – de bor mitt emot.

– Jag och Oskar tog över familjeverksamheten med ekologisk grönsaksodling 2021. Vi hade ju hjälpt till tidigare år också, men det har varit väldigt tacksamt att kunna fortsätta få råd och mer erfarenhet allt eftersom, säger Regina.

undefined
Ekobönderna Regina och Oskar Berg är tredje generation på gården i Lövsele. I sommar kommer grönsakerna och köttet från "Ekogården i Kräkånger" finnas representerade i Lövångers nya saluhall, tillsammans med produkterna från ytterligare cirka 30 lokala producenter. "Det känns jätteroligt", säger Regina Berg.
undefined
Bland annat odlas purjolök och persilja.

Mamma Margaretha flikar in med ett citat.

– En försenad dag på våren är en försenad vecka på hösten.

– Så nu måste växthusen igång, säger Regina och skrattar.

undefined
Frilandsgurkan får komma i jord. Regina antecknar sedan noga datum och antal i årets odlingsdagbok.

Lamningen är över för i år. Stjälkselleri, purjolök och fänkål börjar redan titta upp ur jorden. Den här kyliga aprildagen åker de första frilandsgurkorna ner i krukorna. Gårdsbutiken har flyttat till en annan byggnad, veden som värmer samtliga hushåll är snart färdigkluven. Snart släpps fåren på bete, men först ska årets hagar stängslas klart.

Det finns att göra. Men det finns också plats för drömmar. En av dem för samtalet tillbaka till saluhallen.

– Tanken är att den ska drivas av oss producenter så småningom. Och det vore väldigt mysigt med en liten caféhörna där. Kanske med en stenugn. Vi får se, säger Regina.

Fakta

Familjen Berg: Regina, Oskar, Juni 11 år, Adele 9 år och Hilde 5 år.

Bästa årstiden: Sommar

Bästa gröda: Blomkål (familjens favorit är blomkålssoppa och friterad blomkål)

Instagram: @ekogarden_i_krakanger

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!