På tur bland lokala livsmedelsproducenter

I strålande sol öppnade sjutton matproducenter upp sina gårdar för allmänheten och det var många som gjorde besök för att handla och provsmaka det som erbjöds. ”Vi äter oss genom bygden”, säger Marja-Leena Elfmark som provade Annika Petterssons hemlagade morotssoppa.

Leif Elfmark, Ceinab Kamate, Fatima Dengo och Marja-Leena Elfmark, besökte Annika Pettersson i Hökmark. Laila Lundqvist serverade morotssoppa.

Leif Elfmark, Ceinab Kamate, Fatima Dengo och Marja-Leena Elfmark, besökte Annika Pettersson i Hökmark. Laila Lundqvist serverade morotssoppa.

Foto: Carina Kvist

Lövånger2022-08-14 19:06

På MatTuren som i år gick kring Burträsk, Kåge, Medle och i trakterna runt om Lövånger, var utbudet av lokalproducerat stort. Det såldes bland annat kött, grönsaker, honung, ägg, hembakat bröd, bakverk och mycket annat. På flera av gårdarna serverades grillade hamburgare och korv, soppa och andra delikatesser.

undefined
Ralf Barkanowitz, Birgitta Nordmark och Ingemar och Lisbeth Westman, besökte Elke och Alfred Mages. Gabriela Liesske till höger hjälpte till med serveringen.

 – Vi är ute i tid för vi vill inte riskera att maten tar slut. De gör alltid så god mat, berömmer Ralf Barkanowitz som tillsammans med Birgitta Nordmark och Ingemar och Lisbeth Westman, besökte Elke och Alfred Mages trädgårdskafé i Bjurön, för att äta Gulaschsoppa och vegansk Chili sin carne.

undefined
På MatTuren fanns möjlighet att träffa gårdarnas djur. Ava Tavakoli träffade fåren på Ekogården i Kräkånger.

På MatTuren fick besökarna möjlighet att hälsa på gårdarnas djur som kossor, grisar, hästar, kaniner, höns, ankor, får och getter. På Ekogården i Kräkånger såldes både grönsaker, lammkött, fårskinn och ull. Dessutom kunde den som ville åka på lammsafari med traktor och skrinda. På varje tur runt fårhagarna hängde gårdens vallhund Amira med. 

– Det är jättetrevligt att åka runt på gårdarna och vi försöker att fylla på vårt skafferi inför den kommande vintern, säger Agneta Rebo som tillsammans med Uffe Janebo, handlade grönsaker på Ekogården.

– Vi försöker att köpa närproducerat så långt det är möjligt, fortsätter Agneta innan de går vidare mot kön till de nygrillade lammfärsburgarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!