I Lövånger pågår liens renässans

Gräsytorna mellan Lövångergården och kyrkstaden i Lövånger brukar betas av får, men i år har Hembygdsföreningen inte fått tag i några. I stället blev det lie-kurs med trädgårdsingenjören Jenny Nilsson.

Deltagarna på kursen övar på att slå i slänten och uppmanas att hålla tre meter avstånd till varandra, för säkerhets skull.

Deltagarna på kursen övar på att slå i slänten och uppmanas att hålla tre meter avstånd till varandra, för säkerhets skull.

Foto: Alva Kledzik

Lövånger2023-07-25 08:00

Jenny går igenom allt ifrån hur växtarterna kan ge oss signaler om ängens skick, hur lien behandlas på ett säkert sätt, hur den underhålls och förstås: hur man slår sin äng.

– Om man frestas av att känna hur vass den är, så ska man absolut inte dra med fingret längs med. Då får man faktiskt skylla sig själv, säger Jenny och visar hur man i stället ska dutta med fingret mot liens sylvassa blad.

Deltagarna skrattar och det framkommer att ett första hjälpen ligger i bilen.

– Vissa verkar inte riktigt tro att en tjej kan ha gjort den så vass, att jag inte riktigt vet vad jag pratar om, säger Jenny.

Jenny blev intresserad av att slå gräs när hon hittade en lie hemma i stugan utanför Göteborg. Hon gick på en kurs för att lära sig mer, och sedan på en till.

– Sen började jag delta i slåttergillen, assistera vid kurser, handleda lite på slåttergillen och till slut kunde jag ha egna kurser. 

Nu håller Jenny 30 kurser om sommaren. Hon åker över hela landet med bilen full av isärmonterade liar och verktyg.

– Det finns ett jättestort intresse över hela landet. Jag tänker att jag får åka norrut i inlandet ena vändan och ta kusten andra vändan, kurser efterfrågas överallt.

Vad beror det på?

– Alla har nog fattat att vi måste ta hand om miljön och bli lite mer uppmärksamma på vår omgivning. Klimattänket finns runt oss överallt, med Agenda 2030 till exempel. Många letar efter fossilfria lösningar för att restaurera områden och de slänter vi har, och i miljötänket ingår också att ta vara på pollinatörer för att bidra till en välmående natur.

Jenny förklarar att vissa pollinatörer behöver en viss växt när de är larver, en annan växt när de blir äldre och en tredje växt i slutet av deras liv. För att möjliggöra levande ekosystem är ängsmarken därför viktig att förvalta.

– Där finns det mycket att lära sig, så jag tycker det är kul att väva in artbestämning i kurserna också. Det hade dock varit bra att tillägna hela kurser bara till ängsmarken.

Inte bara privatpersoner vill lära sig att slå med lie, intresset blir allt större även hos företag och kommuner – något som utöver klimattänket tycks bero på flera saker:

– Att slå med lie är visserligen ett kulturarv, men det är också en effektiv metod. Vi får inte glömma att lien utfasades för att människan blev intresserad av maskiner och elektronik, och inte för att lien var dålig. Det finns många utbildade i att sköta mark som väljer lien framför en röjsåg.

Lien är också ett hälsosammare alternativ än röjsågen. Den ger god fysisk aktivitet, men den vibrerar heller inte så som många redskap gör.

– Under en arbetsdag kan man inte kombinera fyra timmar lövblåsning med fyra timmar röjsåg för att kroppen utsätts för så mycket skakningar. Då passar lien bra som komplement, säger Jenny Nilsson.

Benjamin Bollhöner är en av deltagarna på kursen. Han bor på en liten gård och har övat att slå gräs hemma, men tycker det är kul att få tips på teknik och hur man ska hålla lien vass.

– Det kanske är en sorts renässans för lien ändå? Tekniken är nog inte utdöende. Man upptäcker att det blir fint och är bra för hälsan när man provar och så sprids det ryktet, säger Benjamin. 

Jenny lägger till:

– Sen tror jag folk tycker att det är lite fräckt att kunna slå med lie!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!