Vid lunchtid på fredagen bildade besökarnas bilar långa led genom samhället. Solen sken över kyrkstadens korridorer och faluröda fasader medan allt fler letade sig dit. Utanför blev parkeringslösningarna lite speciella, som Umeborna Noomi Lindgren (19) och Ella Lundgren (18) fick erfara.
De var på hemresa från Piteå när de bestämde sig för att ta ett sidospår.
– Vi virrade runt en hel del innan vi hittade en plats, men det här blev ett bra stopp på resan.
Det mesta som kan tänkas höra skördemarknaden till gick att hitta. Allt från rökt fläsk, ljusugnsbröd och mjukkakor, honung, korvar, frukt och grönt, leverpastej och fisk. Om andra saker än mat kittlade gick det att köpa virkade vantar och strumpor, bland annat.
Det anordnades även ett lotteri, där prispotten bestod av produkter som de olika utställarna skänkt. Tvåårige Lasse Lidenmark och mamma Elin från Rickleå trivdes bland stånden i kyrkbyn.
– Det är kul att stödja det lokalproducerade, jag tycker att det är viktigt, säger Elin.
Vad tycker du då Lasse?
– Karamell, säger han med uppmärksamheten fäst på Byske karamellfabriks färgglada godispåsar.
En bit därifrån sitter Burträskborna Sören och Margareta Lundström och tar en korvpaus. De kommer till skördemarknaden varje år och den här gången fick mat, hembakt bröd och karljohansvamp följa med i kassen hem.
– Det här är alltid trevligt. Matupplevelsen är särskilt kul, säger Sören.
Efter lunch mattades besökstrycket av något, men långt ifrån helt. Många äldre drogs till Sören Karlssons stånd, där hans egenlagrade surströmmingen sålde som bäst. Den rökta siken visade sig även bli mycket populär.
– En del köper saltströmming också, äldre människor har ofta ätit det som barn.
Tioåriga Ayshe hjälpte till i familjens stånd, där det fanns piroger och syriskt bröd.
– Det är spännande och lite nytt i Sverige. Mamma har bakat det här sedan hon var åtta år.
Alldeles intill sålde Ingemar Jonsson, bonde i Östanbäck, ekologisk potatis. De har fått gro utan besprutningsmedel, utan konstgödsel och ogräset har bearbetats mekaniskt,
– Men då får man också en mindre skörd, berättar Ingemar.
Får du någonting sålt?
– Jadå, men det säljer inte som det syriska brödet här bredvid. Där är det ruljangs hela tiden, säger han glatt.