Det var den 8 juni, veckan innan skolavslutningen, som vårdnadshavare vid Lövångerskolans F-4 fick ett brev från skolans rektorer. I brevet står det att klassernas organisation ska ändras till hösten så att lågstadiet går in i en så kallad B-form. Det innebär att årskurserna slås samman och nuvarande klasser splittras, så att det blir två stycken klass 1-2 och två stycken klass 3-4.
Norran har pratat med fyra föräldrar som är mycket upprörda över förändringen. Tre av dem vill vara anonyma men den fjärde, Sofia Sandström, ställer upp med namn och bild.
– Jag tycker att detta är fruktansvärt dåligt skött, konstaterar hon.
Rektorerna skriver att beslutet är taget för att skapa likvärdiga klasser med ungefär lika många elever. Som det ser ut i dag kan elevantalet variera väldigt mycket mellan de olika klasserna. Men föräldrarna är inte helt nöjda med den förklaringen.
– Beslutet gör mig oroad. Hur blir undervisningen och hur ska lärarna se till att målen uppnås när det är två årskurser i samma klass? Jag är rädd att de kommer få en hög arbetsbelastning, säger Sofia Sandström.
Föräldrarna är även kritiska mot den korta framförhållningen. De säger att beskedet kom som en blixt från en klar himmel.
– Det hade varit klädsamt av dem att bjuda in till ett föräldramöte och informera oss innan beslutet kom. Som det blev nu fick vi ingen som helst förvarning, säger en av föräldrarna.
En annan förälder tillägger:
– Eleverna har frågor, men vi vårdnadshavare har inte haft några svar. Det känns jobbigt.
Det dröjde sju arbetsdagar innan föräldrarna fick information kring vilka elever som ska gå i vilka klasser, säger de. De anser att detta har skapat en stor oro.
– Min son har funderat mycket. ”Vilka kommer jag få gå med, kommer jag få gå med min bästa kompis?”, och så vidare. Det har varit jobbigt, säger Sofia Sandström.
Föräldrarna har också protesterat till för- och grundskolenämnden men har inte fått något svar.
Kan ni inte ha förståelse för att ett sånt här beslut är nödvändigt för att få en likvärdig klassindelning?
– De skulle ha informerat mycket tidigare om anledningarna. Det hade kunnat skapa större förståelse, säger en av föräldrarna.
Nina Thunebro är rektor på Lövångersskolan. Hon understryker att förändringen genomförs för att höja likvärdigheten och kvaliteten på undervisningen.
– Vi har haft väldigt ojämnt antal elever i de olika årskurserna. I en klass har vi till exempel haft 29 elever och i en annan har vi haft 12. Nu blir det mer likvärdigt, mellan 18 och 21 elever i varje klass. Det ger eleverna bättre förutsättningar och mer tid med legitimerade lärare.
Varför kommunicerades detta så pass sent?
– Därför att själva beslutet fattades väldigt sent. Vi börjar med personalplaneringen i mars-april, och detta har dragit ut på tiden innan vi kom fram till ett beslut. Det ska ut på samverkan, det ska tas med de fackliga och med personalen. Därför blev det sent.
Hade ni inte kunnat hålla ett föräldramöte och informera om detta innan avslutningen?
– Föräldramöten brukar vi ha på hösten. Det var kort om tid och vi valde att inte ha ett möte. Det viktigaste för oss var att trygga pedagogerna och att hinna göra klassindelningarna, säger Nina Thunebro och tillägger:
– Vi har haft vårdnadshavare som har hört av sig med frågor, och då har vi förstås bemött det och förklarat. Den kommunikationsvägen har vi valt att ha öppen.
Hon säger också att klasslistorna skickades ut så fort de var klara, direkt efter betygssättningen.
Hur blir det de kommande läsåren? Blir det nya klasser då, eller ska eleverna fortsätta att följas åt?
– Jag kan inte svara på det, för jag vet inte vilka elever och pedagoger vi kommer att ha då. Detta är något vi jobbar med kontinuerligt under året, alltid utifrån elevernas bästa.
Föräldrarna uttrycker en oro över att personalen kommer att få högre arbetsbelastning nu. Hur ser du på det?
– Jag skulle säga att de får lägre arbetsbelastning nu eftersom den fördelas mer jämnt. Det är inte längre en lärare som har 12 elever och en som har 29. Vi har också arbetat aktivt med att ge lärarna utbildning, vi har till exempel haft utbildningsdagar då vi fått ta del av erfarenheter från lärare som tidigare har jobbat med blandade årskurser. Vi har också planerat in ytterligare utbildningstillfällen till hösten, säger Nina Thunebro.