Många småföretagare har det svårt. Efter pandemi och krigsutbrott har inflationen stigit samt priser på varor och elpriser ökat rejält. För knappt fyra år sedan så tog Emelie och Celina Ahlback över Lövångergården. De sköter också driften och uthyrningar av 60 stugor i Lövånger kyrkstad.
– Hade vi vetat vad som skulle hända hade vi aldrig gjort den här satsningen, säger Celina.
Elräkningen för december blev ingen trevlig läsning. Den sista november gick deras fasta elavtal ut och elpriserna var då rekordhöga i norr.
– Räkningen för december blev en stor chock, den var helt hysteriskt hög, säger Emelie.
Elräkningen för stugorna i kyrkstaden landade på 86 800 kronor och för Lövångergården, med konferensanläggning, kök och restaurang, 120 000 kronor. Alltså en bra bit över 200 000 kronor.
– Ändå har vi bara 20 av 60 stugor igång. Vad gäller Lövångergården har vi har dragit ner temperaturen, stängt av halva byggnaden och involverat hela personalen i elkostnader och förbrukning.
– Den dyraste elräkningen vi haft för stugorna tidigare en vintermånad var 27 000, och då var samtliga 60 stugor igång.
Kyrkstugorna går på direktverkande el, vatten och el är inte bara att stänga av när som helst.
– Vi måste bestämma i september innan snön kommer, de stängs av under mark. Det är då svårt att ta ställning över hur mycket vi tror att vi kan hyra ut under vintern, berättare Celina.
Men hur agerade ni då elräkningen var så hög?
– Först ringde vi kommunen, men de tyckte bara synd om oss. Sedan kontaktade vi Almi som hjälpte oss med en del råd. Därefter blev det Skellefteå Kraft och de gav oss anstånd att betala. Men de skjuter bara upp räkningen en månad åt gången, 200 000 kronor är inte bara att ta fram på en månad. Vi hoppas att räkningen går att skjuta upp framåt sommaren då vår verksamhet har sin bästa tid, säger Emelie, och fortsätter:
– Sedan är ju ovissheten stor över hur vi ska får energistöd från regeringen. Jag har lagt ner mycket tid på att hitta information kring det och företag i norra Sverige verkar ligga sist i tur.
Ahlbacks satsar främst på konferenser, bröllopsarrangemang och restaurangen.
– Det är svårt att få en lunchrestaurang att gå runt vintertid i Lövånger. Sedan har det varit lite dött vad det gäller konferenser. I ekonomiskt svåra tider håller både privatpersoner och företag igen på kostnader och då är vi sårbara, konstaterar Celina.
Men trots de tuffa tiderna ser ändå Emelie och Celina framåt.
– Vi har bröllopsbokningar både till den här sommaren och nästa sommar. Vi vill ju också framföra budskapet att det är fint att gifta sig här på vintern, säger Emelie.
Och paret har också igång en renovering av konferensrummen, och de ska ha teman. De visar Norran ett som är klart.
– Det här är Ted Gärdestad-rummet. Näst i tur är rummen med David Bowie och Abba, säger Celina.
De genomför det mesta av renoveringen själva.
– Vi arbetar hållbart och satsar främst på begagnade prylar. Då vi renoverade restaurangen var det bara lampor och någon soffa vi köpte nytt, berättar Emelie.
De planerar även att investera i solpaneler på taket.
Och deras satsning uppmärksammas, Lövångergården är nominerade i klassen ”Årets hållbara företag” till Alvargalan. En ljusglimt i mörkret.
– Det är kul att folk uppmärksammar det vi lägger energi på. Vi tänker hållbart inom alla områden, säger Celina.