Bodanbo leder hajpat algodlingsföretag

Från byn Bodan, utanför Lövånger, styrs företaget Xoma som specialiserat sig på odling av alger. Den 27 september är det meningen att Xoma ska lanseras på Stockholmsbörsen. En viktig samarbetspartner är Vilda Kocken.

Isac Andersson hoppas att Xoma ska bli noterade på Stockholmsbörsen den 27 september.

Isac Andersson hoppas att Xoma ska bli noterade på Stockholmsbörsen den 27 september.

Foto: Lars Westerlund

Lövånger2024-08-31 20:00

Nyheten i korthet

  • Foodtechföretaget Xoma, lett från Bodan av Isac Andersson, planerar att lanseras på Stockholmsbörsen den 27 september. Företaget syftar att samla in 12 miljoner SEK för att gå från alglaboratorium till fullstor pilotanläggning i Göteborg.
  • Xoma har inlett ett samarbete med Erik Brännström, Vilda Kocken i Skellefteå, för att främja användningen av alger i matlagning. Samarbetet inkluderar utveckling av en kokbok med algbaserade recept.
  • Xoma, som odlar giftfria ekologiska alger året runt med sitt unika landbaserade system, ser alger som en viktig ingrediens i framtida livsmedel. Företaget planerar att bygga två anläggningar för algproduktion under 2025.

I maj utsågs Isac Andersson till vd för foodtechföretaget Xoma Aguaculture AB. Det uppdraget sköter han från sitt hemmakontor i Bodan. På samma kontor sitter Isacs bror Magnus Wiklund, från Mångbyn, som samtidigt utsågs till ekonomichef för Xoma. Tillsammans driver bröderna även ett gemensamt konsultföretag.

Bröderna startade företaget Miwa AB i Lövånger som tillverkade värmeanläggningar. Isac ledde den verksamheten fram till en omsättning på 50 miljoner kronor inom bara några år. Därefter har han bland annat varit vd för börsbolaget EcoRub i Hökmark. 

undefined
Den globala algmarknaden omsätter idag cirka 150 miljarder kronor per år och växer med 11 procent årligen.

Så erfarenheten från börsen har Isac som nu leder Xomas arbete för att notera företagets B-aktier på Stockholmsbörsen. Närmare bestämt på Spotlight Stock Market, som tidigare gick under namnet Aktietorget. Noteringsdagen är planerad till den 27 september i år.

– Under perioden från 2 september till 13 september erbjuder vi allmänheten att teckna aktier i Xoma. Målet är att få in tolv miljoner kronor så att vi kan gå från produktion av alger i labbet till att bygga en fullstor pilotanläggning i Göteborg, berättar Isac Andersson för Norran.

undefined
Isac Andersson hoppas att Xomas produktion kan förläggas till norra Sverige.

Företaget hoppas kunna bygga två anläggningar för algproduktion under 2025, fyra året därpå för att sedan successivt rampa upp produktionen. Var anläggningarna ska tillverkas är ännu inte bestämt.

– Men jag hoppas naturligtvis att det blir någonstans här i norra Sverige, säger Isac.

undefined
Erik Brännström kommer att hålla i matlagningsworkshops och demonstrationer där deltagarna får lära sig kreativa sätt att använda alger i sina rätter.

Han menar att alger har potential att bli en viktig ingrediens i framtidens livsmedel. 

– Alger innehåller många viktiga näringsämnen som proteiner, mineraler och vitaminer och har en god potential att vara en central del av vår kost. 

undefined
Så här ser Xomas unika anläggning ut.

Xoma har inlett ett samarbete med Erik Brännström, Vilda Kocken i Skellefteå. Detta partnerskap syftar till att främja användningen av alger i matlagning. Erik kommer att på olika platser i Sverige hålla i matlagningsworkshops och demonstrationer där deltagarna får lära sig kreativa sätt att använda alger i sina rätter. 

En central del av samarbetet är utvecklingen av en kokbok som fokuserar på algbaserade recept. Boken kommer att rikta sig till både amatörkockar och professionella inom restaurangbranschen.

– Eriks kreativitet och passion för matlagning matchar perfekt med vår vision om att introducera alger som en mångsidig och hälsosam ingrediens i svenska kök, säger Isac Andersson.

undefined
"Målet är att få in tolv miljoner kronor så att vi kan gå från produktion av alger i labbet till att bygga en fullstor pilotanläggning i Göteborg", berättar Isac Andersson.

Den globala algmarknaden omsätter idag cirka 150 miljarder kronor per år och växer med 11 procent årligen. 

– Regeringen och EU pekar ut alger som en viktig framtida råvara och beräknar att algindustrin ska växa från 300 000 ton till 8 miljoner ton och kan skapa upp till 115 000 jobb i Europa, berättar Isac.

Xoma, som grundades 2016 i Göteborg av entreprenörerna Eddy Jalestam och Dennis Pedersen, kan med sitt unika landbaserade system, odla giftfria ekologiska alger året runt i anläggningar som inte är beroende av att ligga vid ett hav.

– Tillväxten på Algbiomassan ligger på 50–60 procent per dygn och veckovis kan vi skörda algerna. Proteinhalten ligger på cirka 20 procent och den siktar vi på att kunna öka till 40 procent.

undefined
Alger odlas till största delen i anläggningar i havet.

För närvarande använder Xoma tre olika typer av alger där de tror mest på den spagettiliknande algen Chaetomorpha.

– Men vi kommer eftersom att plocka in produktionen av nya alger i vårt sortiment. Det finns ju tusentals olika arter, säger Isac.

I förra veckan skickade Xoma in en patentansökan för det system för odling och skörd av alger implementerat i en container som de utvecklat. 

Xoma har nyligen inlett ett samarbete med Nordic SeaFarm kring att nytta deras produktionsutrustningar.

– De odlar alger i havet vid Västkusten och nyttjar sin utrustning där under april till september så nu får de möjlighet att odla alger hela året.

En annan viktig samarbetspartner är Grönsakshallen Sorunda, som levererar frukt och grönt till restaurang- och storköksmarknaden. De är rikstäckande och ett dotterbolag till Martin & Servera som är Sveriges ledande restauranggrossist

– För att vi ska få ut våra produkter till ett stort nätverk i Sverige är det viktigt med partners som kan hjälpa oss med försäljningen och logistiken. Tillsammans med Sorunda kan vi redan i höst börja testa våra produkter hos några av deras kunder, avslutar Isac Andersson.

Alger

Alger är organismer som utvinner energi från ljus genom fotosyntes och lever oftast i vatten. De flesta alger använder klorofyll för fotosyntesen och kan vara allt från små encelliga organismer till stora flercelliga strukturer i brunalger. Alger spelar en viktig roll i den marina ekologin, särskilt genom att producera syre och fungera som basen i näringskedjan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!