Grovt våldsbrott vid skola – polisen söker vittnen

Polisen efterlyser vittnen efter ett våldsdrama vid Lövångersskolan vid 20-tiden på söndagskvällen. En man och en kvinnan misstänks för dubbla brott.
Polisen efterlyser vittnen efter ett våldsdrama vid Lövångersskolan vid 20-tiden på söndagskvällen. En man och en kvinnan misstänks för dubbla brott.

Brottsoffret angreps både med grovt våld och genom dödshot. Det visar polisutredningen, enligt åklagaren. Våldsdramat inträffade vid Lövångersskolan, nu efterlyser polisen vittnen. Inledningsvis rubricerades brottet som försök till mord eller dråp.

Lövånger 23 september 2021 18:00

Det var vid 20-tiden på söndagskvällen som tre personer befann sig vid Lövångerskolan på Näsåkersgatan.

– Exakt varför de här personerna befann sig på den här platsen vill jag av utredningstekniska skäl inte kommentera. Men utifrån vad som inträffade intill skolan så misstänks en man i 60-årsåldern och en kvinna i 50-årsåldern för grov misshandel och olaga hot, säger åklagare Andreas Nyberg, som leder förundersökningen.

Det grova våldsbrottet inträffade alltså på söndagskvällen men polisanmälan gjordes under tisdagen.

Efter olika utredningsåtgärder beslutade Andreas Nyberg att mannen och kvinnan skulle anhållas i sin frånvaro.

På torsdagsförmiddagen kunde mannen och kvinnan gripas och beslutet om anhållande verkställdes.

Inledningsvis var brottsrubriceringen ”försök, förberedelse och stämpling till mord eller dråp”.

Kring den rubriceringen framgår det också att brottet skett ”utan användning av skjutvapen, mot kvinna 18 år eller äldre, obekanta”.

Varför var brottsmisstankarna inledningsvis mordförsök?

– Jag har inget annat svar på detta än att det var den första rubricering som polisen inledningsvis satte utifrån de uppgifter som inkommit, svarar Andreas Nyberg.

undefined
Åklagare Andreas Nyberg menar att utredningsläget just nu visar att mannen och kvinnan misstänks för grov misshandel och olaga hot. Polisen efterlyser vittnen till händelsen.

Nu har alltså brottsmisstankarna ändrats till grov misshandel och olaga hot.

– Att jag just nu rubricerar misshandeln som grov beror på våldets art och karaktär. Målsäganden fick uppsöka sjukvård och fick också stanna kvar för vård under en viss tid, säger Andreas Nyberg.

Vad har mannen och kvinnan sagt i inledande förhör?

– Båda har förnekat de misstänkta brotten.

Polisen efterlyser nu vittnesuppgifter från händelsen.

– Det handlar om man sett eller hört något i anslutning till Lövångersskolan på Näsåkersgatan i Lövånger runt 20-tiden på söndagskvällen. Det kan handla om man sett personer kring skolan eller sett någon typ av våld, säger Andreas Nyberg.

Fortsatta förhör, genomgång av den tekniska utredningen och sammanställning av rättsintyg utifrån kvinnans skador är några av de kommande utredningsåtgärderna.

Det är grova brott-avdelningen i Umeå som just nu leder det polisiära utredningsarbetet.

Senast på söndag måste åklagaren bestämma om de två anhållna ska begäras häktade för det grova våldsbrottet vid Lövångerskolan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa