Xoma AB är ett foodtech-företag som utvecklar lösningar inom landbaserad algodling. Den 22 november var en stor dag för Xoma som leds av Isac Andersson från Bodan, utanför Lövånger. Då noterades nämligen företaget på Spotlight Stock Market. På plats för att ringa i börsklockan fanns då styrelsen, vd Isac Andersson och ekonomichef Magnus Wiklund, som bor i Mångbyn.
– Det här var en stor milstolpe i Xomas historia. Detta är ett viktigt steg för fortsatt tillväxt och innovation, samtidigt som företaget får tillgång till ett nytt fönster till kapitalmarknaden, säger Isac Andersson till Norran.
En samarbetspartner som också presenterades var ”Vilde Kocken” Erik Brännström från Skellefteå som bland annat i förväg gjort så att Xoma kunde bjuda gästerna på sin egen version av wakamesallad, som är den gröna sjögrässalladen som serveras med nästan alla sorters sushi.
– Erik är en viktig samarbetspartner till oss för att fler ska förstå och veta hur man till lagar alger, konstaterar Isac.
Under hösten har Xoma låtit allmänheten teckna aktier för att kunna finansiera bygget av en demoanläggning. Efter ett misslyckat försök i september tog de nya tag och lyckades till sist gå i mål med minimibeloppet för att bli noterande på börsen - fyra miljoner kronor.
– Det är både tidigare aktieägare och helt nya intressenter som valt att satsa på Xoma.
Isac tycker nu att det ska bli skönt att lämna börsintroduktionen bakom sig och i stället fokusera på bygget av demoanläggningen.
– Det är inte klart var den ska placeras men förmodligen någonstans i Göteborgstrakten. Den ska kunna tas i bruk under andra eller tredje kvartalet 2025. Sedan kommer det successivt att byggas fullstora anläggningar, säger Isac som hoppas att det blir möjligt att förlägga tillverkningen till norra Sverige.
Xoma söker nu också stöd hos Jordbruksverket för satsningen.
– Det kan då handla om mellan 40 och 75 procents investeringsstöd beroende på hur de bedömer innovationshöjden, säger Isac.
I en färsk rapport från Jordbruksverket om utvecklingen av svensk algindustri konstateras att vi i Sverige konsumerar 535 ton alger, men endast odlar 90 ton.
– Vi har redan idag ett årligt underskott på cirka 445 ton.
Rapporten visar också att volymen av algproduktion i Europa förväntas öka från 270 000 ton till 8 miljoner ton årligen före 2030, med ett marknadsvärde på 9 miljarder euro.
– En ny analys pekar på att marknaden för mikroalger de kommande 20 åren kan växa till 100 miljoner ton, säger Isac.
Han konstaterar att dessa prognoser visar att Xoma befinner sig i en bransch med enorm tillväxtpotential.
– För oss är detta otroligt spännande och inspirerande.
Odling av makroalger pekas ofta ut som ett miljövänligt sätt att öka produktionen av livsmedel. I Sverige odlas mest den stora brunalgen sockertare. Det finns också intresse för och försök med att odla grönalgen havssallat, och andra arter inom Ulva-släktet, samt rödalgen söl.
EU har identifierat algodling som en betydelsefull näring som kan bidra till grön omställning. I EU-strategin "Farm to fork" pekas alger ut som en viktig alternativ källa till protein i en uthållig livsmedelsproduktion, och EU-kommissionen har lyft fram algodlingens betydelse för att binda koldioxid.
– Alger är fattiga på fett och rika på kostfibrer, mikronäringsämnen och bioaktiva föreningar, och framhålls därför ofta som nyttig och kalorisnål mat, avslutar Isac Andersson.