Vårdnadshavare med barn på förskolan fick nyligen information om att barnen kan omplaceras tillfälligt om man inte lyckas rekrytera personal. Norran har träffat ett tiotal föräldrar, som alla upplever att kommunen har gett dubbla budskap – att de har sagt sig söka personal men inte gjort det.
– Första budet var att man skulle vända på alla stenar för att hitta personal. Senare sa rektorn att det bara var utbildad personal som skulle anställas, säger Marie Andersson.
Dessutom lades jobbannonsen ut sent, anser de.
Nu riskerar barnen att flyttas till Skogstorpet i Lövånger, två mil bort.
– På landsbygden är vi ju helt beroende av förskolan här. Har man barnen i Lövånger blir det mer restid för oss föräldrar och barnen får mer tid på förskolan, säger föräldern Tommy Grefve.
Föräldrarna tror också att den tillfälliga flytten kan innebära att barngruppen splittras. På Vallen finns en avdelning med barn i olika åldrar medan Skogstorpet har fyra. De är rädda att barnens trygghet ska falla mellan stolarna och ser det inte som rimligt att splittra en grupp om de senare ska återvända till Vallen.
– Kan man inte behålla barnen som grupp vid en eventuell tillfällig flytt är det ju inte meningen att vi ska komma tillbaka hit, säger Marie Andersson.
Trots oron som uppstått kring situationen, har personal och föräldrar inte kunnat tala om saken med varandra. Föräldrarna ser det som märkligt.
– Vi fick höra att det skulle kunna störa deras verksamhet, säger Marie Andersson.
Vallens förskola har på pappret fler pedagoger per barn än både Hjoggböle och Lövånger. Men Jenny Forsell, rektor för förskoleområdet Bureå, Lövånger och Hjoggböle, berättar att det i praktiken inte stämmer på grund av hög sjukfrånvaro.
– Den gör att jag behöver plocka folk från andra enheter för att täcka behovet på Vallen, säger hon.
Gällande annonsen säger hon att kommunen en längre tid sökt personal och att annonsen rör samtliga enheter med behov.
– Vi gör allt vi kan för att bemanna våra enheter.
Hon tycker inte att hon gett dubbla budskap, utan varit tydlig med att hon främst vill anställa utbildad personal. Orsaken till att barngruppen kan splittras, säger hon, beror på att föräldrar själva vill välja. Då kan det bli olika förskolor. Men minst en kompis eller en pedagog från Vallen ska följa barnet, berättar hon.
Även från personalgruppen får Norran signaler om oro. Under Norrans besök vill de inte uttala sig med namn, utan endast anonymt i grupp. Jenny Forsell menar att hon inte tystat någon, utan bara informerat om deras valmöjligheter.
– Jag tänker att man ska känna sig fri att uttala sig om man vill, men vill man inte måste man kunna känna sig fri i att avstå från det.
Resultatet verkar ju ha blivit att de inte vågar prata?
– Ja, det är ju väldigt olyckligt om de uppfattat det så. Jag har inte haft någon ambition att sätta munkavel på någon. Mitt syfte var att freda personal från frågor som dom inte har full insyn i.
Angående att föräldrar uppmanats att inte fråga personal om situationen, säger hon:
– För mig är det viktigt att pedagogerna får ägna sig åt barnen. Därför har jag bett vårdnadshavare att inte lägga tid i hallen på att prata om förändringarna, utan att personalen ska hänvisa till mig som kan svara på deras frågor.
Kerstin Steinvall är avdelningschef för förskolan i Skellefteå Kommun.
Att personal och föräldrar inte får prata om förändringen, kan inte det skapa mer oro?
– Det är viktigt när det är så här stora frågor, att frågorna går till rätt person som kan ge rätt svar, säger hon.