En pusselbit i klimatekvationen

I helgen hölls en temadag i Lövånger och ett 40-tal personer deltog då Anders Ölund, agronom, höll en föreläsning med inriktning på hållbar odling inom jord- och skogsbruk. ”Vi måste nyttja våra bevuxna gräsmarker”, säger han.

På temadagen ”Räcker maten i nya klimatet?”, som hölls i Lövånger i helgen, föreläste agronomen Anders Ölund om de globala klimatförändringarna och dess följder.

På temadagen ”Räcker maten i nya klimatet?”, som hölls i Lövånger i helgen, föreläste agronomen Anders Ölund om de globala klimatförändringarna och dess följder.

Foto: Carina Kvist/frilans

Lövånger2019-11-17 14:00
undefined
På temadagen ”Räcker maten i nya klimatet?”, som hölls i Lövånger i helgen, föreläste agronomen Anders Ölund om de globala klimatförändringarna och dess följder.

Under hösten har studiecirkeln Matlag för klimaträttvisa genomförts i Lövånger. Med Svenska kyrkans studiematerial, Världens kurs, har träffarna haft olika teman om hur kyrkan arbetar med internationella frågor. Elise Larsson och Anna-Maria Larsson berättar att en grupp på tolv personer har träffats för att diskutera klimatfrågor och laga mat tillsammans.

– Vi lär oss och ger varandra tips på hur man kan vara mera klimatsmart i vardagen. På träffarna lagar vi en trerätters meny efter vad som passar säsongen och vi använder lokala och ekologiska råvaror. Om intresse finns så fortsätter vi även nästa år, säger Elise och Anna-Maria fortsätter.

– Den här temadagen om de globala klimatförändringarna och frågor om hur man skapar och driver ett hållbart jordbruk med ekologisk och klimatmässig hänsyn, är ett led i studiecirkeln. Det blev många givande diskussioner och det är viktigt att vi gör vad vi kan för miljön.

undefined
”Vi borde odla mera och vi har goda förutsättningar för det här i norr”, säger Ann-Kristin Ölund.
undefined
Anders Nilsson och Cecilia Åstrand pratar om det svenska jordbruket tillsammans med Anders Ölund.
undefined
Matilda Mod och Anton Pettersson tar för sig av lunchen som innehöll ekologiska och lokalproducerade råvaror.
undefined
Anders Ölund, agronom, höll en föreläsning med inriktning på hållbar odling inom jord- och skogsbruk.

Goda förutsättningar

Under 30 år har Anders Ölund arbetat som handläggare för livsmedelssäkerhet och jordbruksutveckling inom Lutherhjälpen och Svenska kyrkans internationella arbete. I början av 80-talet arbetade Anders och hans fru Ann-Kristin Ölund med landsbygdsutveckling i södra Etiopien med utvecklingsprojekt som syftar till självförsörjning av mat och vatten.

– Genom tiden har det varit stora variationer i klimatet. I slutet av 80-talet började det märkas att det var större avvikelser från det normala. Vi håller på att få en fördubblad halt av koldioxid i atmosfären med följden att temperaturen i världen stiger. Vi måste sluta förbränna fossila bränslen som olja, kol och naturgas. Vi har goda och naturliga förutsättningar för våra betesdjur och bevuxen mark bevarar och binder koldioxid från atmosfären. Genom kretslopp- och täckodling ökar mullhalten och jordbruket kan hjälpa till att binda en del av koldioxiden. Det handlar om att nyttja våra bevuxna gräsmarker och det är en pusselbit i klimatekvationen, säger Anders innan han avslutar sin föreläsning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om