Enkel beskrivet är TPRR (Thermo Plastic Recycled Rubber) en mix av pulvriserat gummi från exempelvis bildäck som blandas med olika typer av återvunnen plast. Ecorub har sedan en metod och lång erfarenhet av att blanda gummi och plast. Beroende på önskade materialegenskaper varieras receptet.
– Vulkat gummit går inte att smälta ned. Plast går att smälta ned och forma om igen. Vi tar pulver från gummit och blandar det i plasten. På så sätt går det att omforma igen, förklarar materialutvecklingschefen Mattias Karlsson.
Ecorub förvärvade lokalerna på 6600 kvadratmeter i Hökmark våren 2018. Företaget hade länge sökt lämpliga produktionslokaler med tillväxtmöjligheter. I dag är en mer än 80 meter lång produktionslina i drift. I slutet av produktionslinan finns en mängd torkar. Materialblandningen tas i dag fram i form av pellets som förpackas i stora eller små säckar och säljs därmed på bulk till kund.
TPRR är ett av Ecorubs tre affärsområden och där görs den stora framtidssatsningen.
– Vi ska främst göra TPRR som vi säljer i pelletsform åt andra. Vi ska vara en materialleverantör. Det är där vi har vår tillväxtpotential. Skulle vi bara ta några promille av världsmarknaden så skulle det göra oss väldigt lyckliga, säger Susanne Stenmark.
De andra affärsområdena är knutna till produkter, arbetsplatsmattor (Arbergo) och en foderring av plast (Profarma) som används vid utfodringslösningar till hästar.
– TPRR har varit före sin tid, men nu börjar tiden att hinna i kapp, säger Susanne Stenmark och konstaterar att det här verkligen handlar om återvinning då mer än 90 procent av råmaterialet kommer därifrån.
Hon visar på olika material som företaget taget fram med sin lösning, från hårda svårböjliga till mjuka elastiska.
– Vi kan ersätta det material som kunderna har i dag – och har vi inte exakt det materialet hjälper vi dem att ta fram det med de egenskaper som kunden önskar, förklarar Stenmark som är civilekonom från Umeå Universitet och har mångårig erfarenhet av återvinningsindustrin från ett flertal roller inom Ragn-Sells.
På materialsidan har företaget flera experter som Mattias Karlsson, som är materialutvecklingschef och har doktorerat inom polymermaterial vid KTH, och Helen Mkandwire, kvalitetschef, som har en Bachelor of Science examen i "Enviromental Science and Technology".
Det senaste året har Ecorub berättat om tre nya kunder, från byggföretag till återvinningsföretag, samt ett samarbetsprojekt. Nu jobbas det för fullt med den fortsatta bearbetningen av marknaden.
– Då man pratade återvinning tidigare var det många som faktiskt inte brydde sig så mycket om vad som skedde. Nu är många fler medvetna om vad en cirkulär ekonomi innebär och många företag är ute och letar aktivt efter återvunna material att använda, säger Stenmark.
I november 2020 togs ett ägardirektiv fram om inriktningen på framtidsresan, att fokusera på produkten TPRR och ”tillväxtökning för kommande sju åren skall vara betydande och sikta mot en årlig omsättning på en miljard”.
– Vi lämnar inga prognoser, men där landar vi om vi dubblar omsättningen varje år nu. Målet är högt att för att vara kittlande – vi är starkt inriktade på tillväxt, säger Stenmark.
Den tredje punkten som togs är togs var att styrelsen emotser en kraftfull satsning på marknadsföring och sälj.
Därför jobbar konsulten Patrik Jonsson från Skellefteföretaget Affärsliv W3 AB nu åt Ecorub.
– Det som framförallt skiljer Ecorub i dag från tidigare är att vi i dag har en laguppställning som kan producera de här materialen på riktigt. Nu är det bara att trycka på en knapp för att köra fram tonnage. Det finns färdiga blandningar, produkter att producera och som går att sälja i volym. I dag är verksamheten tagen från idé till att vara leveransklar, säger Patrik Jonsson.
Det har varit en lång resa för Ecorub till läget i Hökmark, Företaget bildades på 1990-talet av Åke Paulson, som i dag är pensionär. Han sökte från början metoder att utveckla produkter baserade på gummipulver framställt av kasserade bildäck. Under 2013 utsågs Ecorub av EU:s Innovationsseeds till ett av 100 lovande utvecklingsprojekt inom miljöområdet.
Samma år noterades företaget på börslistan Aktietorget, i dag Spotlight, där det fortfarande är listat.