Kopierade tidigare apoteksrån: Maskerad, kniv och lapp

Maskerad klev han in på apoteket, lämnade över ett lapp, visade ett tillhygge – och krävde narkotikaklassade läkemedel. Apoteksrånet i Lövånger har stora likheter med tidigare rån mot apotek i Skelleftetrakten. Norran berättar i dag varför 37-åringen slog till i Lövånger. ”Jag mådde så dåligt”, säger mannen i förhör.

Hösten 2016: den 30-årige mannen tar fram en kniv och utför rånet på apoteket Hjärtat i Skellefteå. Förra veckans apoteksrån i Lövånger har slående likheter: en maskerad och beväpnad gärningsman som lämnar fram en lapp på krav om narkotikaklassade läkemedel.

Hösten 2016: den 30-årige mannen tar fram en kniv och utför rånet på apoteket Hjärtat i Skellefteå. Förra veckans apoteksrån i Lövånger har slående likheter: en maskerad och beväpnad gärningsman som lämnar fram en lapp på krav om narkotikaklassade läkemedel.

Foto: Från förundersökningen

Lövånger2021-02-24 07:00

Skelleftebygden har drabbats av flera rån mot apotek och bensinstationer. Rånen har bland annat inträffat i Skellefteå, Boliden, Byske, Bureå och Skelleftehamn. Den hittills värsta perioden var vinterhalvåret 2016/2017 då sex rån genomfördes under fyra månader.

Kännetecknande för apoteksrånen är att gärningsmannen slagit till dagtid med en uppenbar risk att kunna gripas av någon privatperson, att det förekommit tillhyggen och/eller skrivna lappar om att narkotikaklassade läkemedel ska lämnas ut – och inte minst: att det har skapat hotfulla situationer för de anställda.

undefined
Vid rånet mot apoteket Hjärtat i Skellefteå hösten 2016 lämnade rånaren kvar den handskrivna lappen. Vid en husrannsakan hittade polisen anteckningsblocket som användes när brevet skrevs. Texten syntes när polisen belyste en av anteckningsblockets sidor.

I oktober 2016 utförde en 30-årig man en rån mot apoteket Hjärtat i Ica Kvantums lokaler i Skellefteå.

Norran publicerade bilder från övervakningskameror som visade rånaren inne i lokalerna vilket bidrog till att personer kontaktade polisen och brottet kunde klaras upp.

– Han visade upp en kniv för personalen och överlämnade en lapp med texten: ”Lägg 3 paket Sobril 10 ml i påsen. Trycker du på larmknappen dör du. Jag vet var den sitter”, sammanfattade åklagare Minna Aspnäs.

– Han hade kalla, rödsprängda ögon. Han sa till mig att ”skynda dig för ditt eget bästa”, berättade den apoteksanställda vid rättegången i november 2016.

undefined
Skelleftepolisens vädjan kvarstår till allmänheten ifall någon hittat föremål längs rånarens flyktväg österut på Kungsgatan i Lövånger. ”Det ska vara saker som hittats två-tre timmar efter rånet”, säger polisen Fredrik Tjernström.

Förra tisdagen utsattes personal på apoteket i Lövånger för ett rån som hade närmast uppseendeväckande likheter med rånet mot apoteket Hjärtat i oktober 2016.

30-åringen som rånade apoteket Hjärtat hade missbruksbakgrund och allt tyder på att han var i ett desperat behov av narkotikaklassade läkemedel. Han hade med sig en handskriven lapp samt en kniv, han var också delvis maskerad.

Allt detta stämmer överens med den 37-årige man som nu har erkänt apoteksrånet i Lövånger förra tisdagen.

Norran kan i dag berätta alla detaljer kring hur rånet i Lövånger gick till.

I polisförhör berättar mannen om sitt missbruk och psykiska mående:

– Den här dagen mådde jag inte alls bra, men att det kan lugna sig om jag fixar tabletter från apoteket. Jag behövde få tag på något.

Allt slutar med att han vid 10.30-tiden tisdagen den 16 februari, delvis maskerad med hjälp av ett munskydd, kliver in i apoteket i Lövånger och begär att få narkotikaklassade läkemedel. När han nekas lägger han fram en lapp med texten: ”Ge mig en förpackning Xanor”, han tar också upp ett multikniv.

undefined
37-åringen som häktades för rånet mot apoteket i Lövånger motsatte sig inte att sitta frihetsberövad i väntan på åtal och rättegång. Åklagare Perla Fares hoppas kunna väcka åtal redan inom en vecka.

Den apoteksanställda inser allvaret och ger 37-åringen en förpackning Stesolid som innehåller 25 tabletter. Därefter flyr mannen från brottsplatsen.

– Varför tog du bara en förpackning, undrar en polis under förhöret den 21 februari.

– Det var nog för att ta hänsyn till den som stod i kassan. Jag vill minnas att jag sa något i stil med att ”det är ingen fara”, svarar 37-åringen, vilket också bekräftas när den apoteksanställda förhörs av polisen samma dag som rånet utfördes.

37-åringen berättar också att han efter rånet måste ha tappat multikniven när han flydde österut längs Kungsgatan.

undefined
Vid häktningsförhandlingen vädjade advokat Jens Nyström att den kommande personutredningen tar sikte på en kommande påföljd ”med en särskild behandlingsplan” på grund av 37-åringens missbruksproblem.

Han berättar också att han har ”ätit upp tabletterna och förmodligen kastat kartan någonstans”.

På frågan varför han erkänner brottet blir svaret:

– Ja, men det är ju för att jag har gjort skiten. Jag har konstant ångest och känner ånger efter det som hände. Jag är så less på att vara kvar i den världen, jag behöver hjälp.

Olika slags rån-brott

Det finns flera slags rån, allt från grova rån där rånaren använder vapen och misshandlar/dödshotar offren, till så kallade motvärnsrån (att genom hot eller våld vägra släppa ifrån sig ett stöldgods).

Personrån samt rån mot apotek och bensinstationer är den vanligaste typen av rån som anmäls i Skelleftebygden. 

De rån som klarats upp visar ofta att gärningsmannen har ett drogmissbruk vilket bidragit till den desperata handlingen att råna ett apotek på en mindre mängd narkotikaklassade läkemedel. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!