Bättre tänder efter fluorprojekt i Lövånger

Antalet hål i tänderna har sjunkit drastiskt sedan fluorprojektet drog igång på Lövångersskolan. Från dubbelt så många hål som övriga länet ligger de yngre barnen nu på normalnivåer igen.

Färre hål i tänderna efter lyckat fluorprojekt.

Färre hål i tänderna efter lyckat fluorprojekt.

Foto: Foto: Ulrika Andersson

Lövånger2018-09-23 13:00
undefined
Färre hål i tänderna efter lyckat fluorprojekt.

– Det är otroligt glädjande siffror att ta del av, säger Anders Sundh, vid den privata tandvården i Lövånger.

Det var efter att han larmade om problem med tandhälsan på orten som projektet drog igång för cirka 1,5 år sedan. Fluor-satsningen innebär att barn i årskurs 1 till 6 får skölja tänderna med fluor i skolan. Även barn i åldersspannet 3-6 år inom förskolan deltar.

Fluor på skolan

Vätskan distribueras dock inte av ”fluortanten” längre, utan av lärarna och bekostas av landstinget. Landstinget har precis tagit fram den senaste statistiken över tandhälsan på orten, vilket alltså blev en positiv nyhet:

– Tandhälsan för de yngre barnen är nu mycket bättre, och annat är inte att vänta egentligen, vi vet att fluorsköljning ger effekt, säger Anders Sundh.

I åldrarna 3-6 år har fem procent av barnen två eller fler hål i sina nya tänder. Siffran då projektet startade var 11 procent.

Stor förbättring

För åldersspannet 7-21 år är minskningen inte lika stor, här har siffran sjunkit från 13 till 9 procent.

– Det var emellertid inte möjligt att bryta ut årskurs 1 till 6, vilket betyder att just den gruppen kanske egentligen uppvisar en större förbättring. Här är barnen tyvärr ihopklumpade med äldre som inte deltagit i projektet, säger Anders Sundh.

Han hoppas nu att hela skolan får delta i projektet, som fortsätter på obestämd tid, och vill även att andra skolor hakar på.

– Det är upp till landstinget i slutändan, och intresse finns även från det hållet. Men det är inte spikat ännu.

Stora besparingar

Att få ned antalet hål är inte bara en vinst för den enskilda individen. Det rör sig om en stor samhällsekonomisk vinst, fortsätter han.

– Femhundra hål kostar oss en halv miljon kronor, då kan man snabbt räkna ut vilka stora besparingar en god tandhälsa gör, säger Anders Sundh.

En förklaring till varför Lövångers tandhälsa varit sämre kan ha med det relativt höga antalet asylsökande på orten att göra:

– Av naturliga skäl har flera av dessa barn, som befunnit sig på flykt från krigshärdar, inte haft den bästa tillgången till tandvård, säger Anders Sundh.

Men även de barn som ingår ingick i 1970- och 1980-talets fluortantsprojekt kan behöva tänka på sina barns tandhälsa, fortsätter han.

– Många av dessa föräldrar har själv väldigt fina tänder, just på grund av fluortanten. De tänker därför att de egna barnen säkert också har fina tänder, men så enkelt är det inte, säger han.

Vad ska föräldrar tänka på när det gäller barnens tänder?

– Att minimera sockret, så klart. Och mjölk och vatten bör vara barnens främsta måltidsdryck. Det är också viktigt att hjälpa barnen att borsta tänderna ända upp i tioårsåldern, säger Anders Sundh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om