I dag finns det bara sprinkler i större gemensamma utrymmen på Hemgården. Så ser det ut på flera andra vård- och omsorgsboenden. Men reglerna har skärpts och efter att räddningstjänsten hade gjort en tillsyn av kommunens boenden för ett par år sedan konstaterades att installationerna behövde förstärkas.
– I dag räcker det inte att ha sprinkler i de allmänna utrymmena. Det behövs även i varje lägenhet, säger Jonny Nilsson, brandskyddssamordnare vid Skebo.
När man gjorde tillsyn togs hänsyn till både byggnadsteknik, fysik hos de boende samt bemanningen. Därefter bedömdes vilket brandskydd som var skäligt på varje boende.
Hemgården är ett vård- och omsorgsboende och många som bor där har demens. Det gör en utrymning svårare.
– Här kan det finnas personer som är i behov av hjälp vid utrymning. Man vet aldrig hur förvirrad en person blir vid brand, säger Egon Lindgren, förvaltare vid support och lokaler.
I 90 procent av fallen släcker sprinkler branden.
– Med heltäckande sprinklersystem köper man sig mer tid, säger Jonny Nilsson.
Blir inte dränkt
Sprinklersystemet aktiveras när temperaturen kring sprinklerhuvudet överstiger 68 grader. Det är en glasbulb i huvudet som spricker, vatten kommer ut och fördelas jämnt över branden.
– Men det blir inte som i Die Hard filmerna att ett helt våningsplan blir dränkt av vatten, säger Pontus Appelblad på Bravida, som är projektledare för installationen.
Det är bara sprinklern närmast elden som aktiveras och håller elden i schack tills man evakuerat och räddningstjänsten kommer.
– I 90 procent av fallen släcker sprinkler branden. Man tänker ofta att det blir stora vattenskador av sprinkler men en brand i en säng eller soffa, som släcks av sprinkler, drabbas av en tiondel av det vatten som används om räddningstjänsten släcker eftersom branden då vuxit sig större, säger Pontus Appelblad.
Men innan vattnet börjar spruta startar även brandlarmet – som reagerar på rök. Ett larm skickas även till SOS Alarm.
– Det känns tryggt för de boende, deras anhöriga och personalen, säger Madeléne Leonardsson, som är boendechef.
Förutom sprinkler och larm utbildas även personalen i hur de ska agera vid brand. Alla delar är viktiga. Även i Skellefteå har det brunnit på boenden. På Strandgården i Skellefteå uppstod på 1986 en rejäl brand och för ett par år sedan var det ett allvarligt tillbud i Bureå då en vårdtagare rökt i sängen. I båda fallen gick det bra. Vid en annan brand vid ett servicehus i Ursviken i början av 1990-talet avled en kvinna.
Jobbar tyst
Arbetet med att montera sprinkler på Hemgården började i slutet av mars och beräknas vara klart efter två till tre månader. Jobbet pågår samtidigt som verksamheten.
För att inte störa de äldre används tysta maskiner och arbetet i lägenheterna sker när vårdtagarna exempelvis äter måltider i andra utrymmen.
Heltäckande sprinklersystem är snart på gång även på Annastigen på Erikslid, Nygården i Bureå och Skärgårdshemmet i Skelleftehamn.
Kostnaden för installationen på Hemgården hamnar på närmare en miljon kronor och det är ungefär så mycket det normalt kostar att göra installationer på ett vård- och omsorgsboende.