Knarklangare släpptes – jagades av polis: ”Förtvinar”

Den 72-årige knarklangaren släpptes av Skellefteå tingsrätt. Detta upprörde åklagare Anders Norberg som överklagade till hovrätten – som beslutade att Lövångersbon skulle häktas igen. Inom ett par dygn kunde Skelleftepolisen gripa 72-åringen. ”Mina ben håller på att förtvina i häktet”, har mannen påpekat.

Åklagare Anders Norberg blev upprörd över tingsrättens beslut – och fick senare rätt i hovrätten. Det innebar att Skelleftepolisen började leta efter den 72-årige mannen – och ett par dagar efter frisläppandet så kunde mannen gripas.

Åklagare Anders Norberg blev upprörd över tingsrättens beslut – och fick senare rätt i hovrätten. Det innebar att Skelleftepolisen började leta efter den 72-årige mannen – och ett par dagar efter frisläppandet så kunde mannen gripas.

Foto: Arkivbild/TT

Lövånger2021-04-06 18:00

Innehav och hantering av amfetamin har löpt som en röd tråd under många, många år för den 72-årige mannen, som är bosatt i Lövånger. Det visar de upprepade domarna i belastningsregistret.

Sett till de senaste åren så dömdes han i slutet av 2019 av Luleå tingsrätt för grovt narkotikabrott, innehav av nästan två kilo amfetamin, tillsammans med hustrun. Straffvärdet var fyra års fängelse men påföljden halverades.

Han har även i tidigare domar fått förkortat straff på grund av hälsotillståndet, så även alltså senast i Luleå.

När Norran nyligen berättade om 72-åringens senaste brottsmisstankar när han greps den 12 mars – 150 gram amfetamin hittades i ett förråd intill mannens bostad i Lövånger – så slutade det att den äldre mannen häktades tre dagar efter gripandet.

undefined
Den 72-årige mannen släpptes vid 17-tiden måndagen den 29 mars. På torsdagsförmiddagen den 1 april greps han av Skelleftepolisen efter hovrättens beslut om att han på nytt ska sitta häktad.

Skälet för häktningen var den uppenbara risken för att mannen på fri fot kunde återfalla i brottslighet.

Måndagen den 29 mars hölls en omhäktningsförhandling där åklagare Anders Norberg begärde tid till den 26 april för att bli klar med åtalet.

72-åringens advokat Robert Svedjetorp vädjade om att tingsrätten skulle släppa mannen främst på grund av hälsoskäl, det handlade om Lövångersbons ”bakomliggande sjukdomar och allmäntillstånd”.

72-åringen tog själv till orda under häktningsförhandlingen:

– Jag har ett helvete här i häktet. Jag kommer mig knappt ut ur cellen, mina ben håller på att förtvina. Jag tar mig knappt upp från sängen eller till toaletten. Och åklagaren säger att jag skulle begå nya brott, men jag är för gammal för sådant, förklarade han.

undefined
Den här narkotikan hittades när 72-åringen och dennes hustru greps av polisen i Luleå – och just amfetamin har varit en stor del av den äldre mannens liv.

Om det sistnämnda – att han är för gammal för att begå brott – fick han mothugg av åklagare Anders Norberg som underströk att den senaste brottsmisstanken var från 12 mars, alltså bara för 17 dagar sedan.

Skellefteå tingsrätten beslutade att 72-åringen skulle släppas fri. Han är visserligen på sannolika skäl misstänkt för narkotikabrottet men rätten ansåg det inte längre proportionerligt att mannen skulle vara fortsatt frihetsberövad.

Åklagare Anders Norberg blev upprörd över beslutet och lämnade på tisdagen in en överklagan till hovrätten i Umeå om att 72-åringen omedelbart skulle gripas att en ny häktningsförhandling skulle hållas.

Anders Norberg påpekar bland annat:

– Konsekvensen av tingsrättens beslut – som jag tolkar det – är att den misstänkte i princip kan fortsätta att begå narkotikabrott utan att riskera frihetsberövande så länge han i vart fall håller sig inom ”normalgradsspannet”. Jag har under mina år som åklagare knappt varit med om mer flagranta återfall i brottslighet och återfallsrisken är mycket stark.

Samma tisdag gick hovrätten emot tingsrättens beslut och meddelade att 72-åringen skulle häktas och gripas av polisen så att en ny häktningsförhandling kunde hållas.

undefined
”Det finns risk att han fortsätter att begå brott, skälen för häktning uppväger det intrång eller men i övrigt som åtgärden innebär”, påpekar hovrätten – och ändrar Skellefteå tingsrätts beslut att mannen skulle släppas fri.

Torsdag den 1 april greps 72-åringen av polisen intill Skellefteå busstation.

Samma dag hölls häktningsförhandlingen i hovrätten i Umeå där beslutet togs att Lövångersbon på nytt ska sitta häktad. Vid förhandlingen upprepade han sina hälsoskäl – men hovrätten konstaterade:

”Det finns risk att han fortsätter att begå brott, skälen för häktning uppväger det intrång eller men i övrigt som åtgärden innebär. Det är uppenbart att betryggande övervakning inte kan ordnas.”

Gripen, anhållen, häktad

Det är polisen som griper en misstänkt person. Som privatperson får man också göra ett ingripande som kallas envarsgripande. Det handlar om att man då får gripa en person ”på bar gärning eller flyende fot”.

Sedan är det upp till åklagare att bestämma om den misstänkte ska anhållas. Ett anhållande syftar till att polisen under ett par dagar ska kunna vidta inledande och viktiga utredningsåtgärder.

Sedan är det tingsrätten som, efter begäran från åklagaren, beslutar om den misstänkte ska häktas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!