Yngsta invånaren ger byn framtidstro: ”Kolla in utsikten – därför flyttade vi hit”

Det är gott om fina utsikter. Närmast: lilla nyfödda flickebarnet, drygt en månad gammal, och mamma Astrid. Och lite längre bort: Ljusvattnet i all sin sommarprakt. Här spirar också drömmar om både en förskola och nytt liv i fotbollsverksamheten.

I Astrid Lindgrens värld finns numera inte bara vackra hembyn Ljusvattnet utan även en liten dotter som föddes i slutet av maj.

I Astrid Lindgrens värld finns numera inte bara vackra hembyn Ljusvattnet utan även en liten dotter som föddes i slutet av maj.

Foto: Jeanette Lövgren

LJUSVATTNET2019-07-06 09:00
undefined
I Astrid Lindgrens värld finns numera inte bara vackra hembyn Ljusvattnet utan även en liten dotter som föddes i slutet av maj.

Den här junidagen bjuder på bästa tänkbara sommarväder: solen lyser varmt och en del moln ger viss svalka.

Ljusvattnet, som ligger mellan Burträsk och Skråmträsk, är en lika vacker som vidsträckt by. Och vill man vara petig finns det fyra byar i Ljusvattnet: södra, norra, östra samt ”Mittibyn”.

Här kan du läsa fakta om byn och evenemangstips:

Hemsidan, historiken – och sommarens viktiga datum i Ljusvattnet

1991 var kampen klar om att få asfalt på den riktigt usla byavägen – Martin Olofsson var en av de som Norran skrev om och som slogs för byns vägkvalité – men åren som följde hade tråkigheter med sig: nedlagd affär, nedlagd skola, Ljusvattnets IF:s fotbollsverksamhet lades ned.

Men den här sommardagen kommer ljus och värme in i berättelsen om byns utveckling och tillväxt.

undefined
I Burträsbyn Ljusvattnet bor det 167 personer – och en vacker byaskylt har man också.

I ett av husen på den norra sidan – som man i byn brukar kalla Solsidan – tar Astrid Lindgren emot (och tänka sig, där bodde Martin Olofsson tidigare).

– Jo, det är rätt ofta som folk frågar om mitt namn, medger hon med ett leende.

På gården finns tolv (!) byggnader, två grisar, fem hönor, tuppen Pip-Larsson, två bikupor och två katter.

Namnet i tankarna

Och framförallt: mamma Astrid och pappa Christian Jonssons första barn, som föddes den 27 maj på Skellefteå lasarett.

Just den här dagen är flickans namn inte riktigt bestämt, men Alida finns i föräldrarnas tankar.

undefined
Hemma hos Astrid Lindgren odlas det allt möjligt: tomater, grönkål, majs, gurka, spenat sallad, kryddor – listan kan göras ännu längre.

– Jag är född och uppväxt här i Ljusvattnet, här har jag både släkt och vänner. Efter fem års studier i Luleå ville både Christian och jag flytta ut på landet. Så det blev att återvända hem, det är något vi inte ångrar, säger Astrid.

Astrid är mammaledig från arbetet vid gruvbolaget Boliden, Christian är ute på NCC–jobbet som arbetsledare.

Vardagsdramatik

– Titta bara ditåt, säger Astrid och pekar ner mot sjön, en sådan utsikt gör att man gärna flyttar hem igen.

In i köket kommer plötsligt syskonbarnen Elsy och Tage, där vardagens dramatik infunnit sig.

Tre av de nyfödda kaninerna lyckades ta sig ut ur buren – som nu har förstärkts med nät i alla vinklar – och kaninerna är just nu på rymmen.

undefined
Först rätt så dystra miner – men sedan hittas de tre kaninungarna till glädje för Elsy, Sigrid och Tage Westerlund. Sommaren är räddad!

– Men vi har två ungar kvar, och deras mamma heter Gosan, berättar Elsy och Tage.

Senare kommer glädjebeskedet: kaninungarna fanns i grannens garage. Lyckan återvänder.

Monica kände igen grannbyn Ljusvattnet

Norrans resa i byn fortsätter.

Uppe vid fotbollsplanen Kapploppsheden möter Anna-Lena Andersson upp. Hon arbetar tillsammans med ordförande Lars Andersson och flera andra i Ljusvattnets IF:s styrelse.

undefined
Dags för ännu en sommar med motionsdanser. Anna-Lena Andersson gläds över att flera hundra personer kommer till danserna i logen på Kapploppsheden.

Om fotbollen sorgligt nog ligger nere så hålls området ändå vid liv: cateringfirman finns i skidstugan uppe i backen, vänliga bybor ser till att gräsytor klipps och logen erbjuder motionsdans ännu en sommar.

– Det är Joel Stenberg som har receptet på hur man får det bästa dansgolvet. Men vi avslöjar inga detaljer, skrattar Anna-Lena.

Här kan du se ett tv-inslag med Anna-Lena, logen och danserna i Ljusvattnet:

Sedan går färden ned för grusvägen och till kapellet och byagården (tidigare skolan) som man är lite extra stolta över: att ha sitt kapell mitt i byn och att man har så fin byagård.

Idrottsföreningen köpte skolan efter nedläggningen 2003 och efterföljande hot om rivning.

Byagården och kapellet

– I byagården samsas hemtjänsten med samlingslokaler där man kan hyra in sig för fester och andra tillställningar samt möjlighet till vandrarhemsboende. Och bara häromdagen hade vi ett barndop i kapellet, berättar Anna-Lena.

Tvärs över vägen från kapellet finns badplatsen Hultmansviken, där vi möter byaföreningens Carin Lundberg, Kristina Rönnlund och Anders Sandlund.

undefined
Laddar för metartävling den 20 juli – där den nyinköpta flotten ska användas – gör syskonen Sigrid och Sven Sandlund samt byaföreningens Carin Lundberg och Kristina Rönnlund.

Med gemensamma krafter har badplatsen fått ett ordentligt ansiktslyft. Här finns bastu, utomhuspaviljong, toaletter och annat som gör besöket trivsamt, såväl sommar som vid en utflykt vintertid.

– Nu den 20 juli har vi den årliga metartävlingen, där vi också kommer att kunna använda den nyinköpta flotten, berättar de.

Här samarbetar man

Att byborna under sommaren turas om att ansvara för att det är rent och snyggt vid badplatsen stärker bilden av Ljusvattnet som en by där många hjälps åt för att öka trivseln.

Alla Norran pratar med den här dagen talar också om utveckling, inte avveckling.

undefined
I Ljusvattnet är man stolta över hur badplatsen Hultmansviken rustats upp och erbjuder rekreation året om. Sven och Sigrid Sandlund är i nappatagen.

Tänk om byn kunde få en förskola, i dag finns 25 barn upp till 15 års ålder. Och tänk om starka föräldrakrafter fick igång fotbollen igen. Som exempel.

Den nyfödda lilla flickan i Astrid Lindgrens famn, där med den vackra utsikten i bakgrunden, är en bra start på dessa drömmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om